Nagyvilág

Legutoljára Orbán Viktor látogatása után tört ki forradalom Egyiptomban

Akkor még Hoszni Mubárak volt az elnök, aki azóta is házi őrizetben tengeti napjait egy luxuskórházban. Aggódni azonban nem nagyon kell érte. Hazatelefonál az egyiptomi kórházából, virágküldeményeket, napilapokat és ételrendeléseket fogad, élvezi felesége, két fia és unokái rendszeres látogatásait, miközben a festői Nílus látképében gyönyörködik. Születésének nyolcvannyolcadik évfordulóján jóakarói táncolva, énekelve, őt ábrázoló transzparensekkel integetve gyűlnek össze a kórháza kapujában. Mubárak kinyitja az ablakot, és visszainteget.

A sok fényűzés mellett persze van egy dolog, amit Mubárak nem engedhet meg magának: nem hagyhatja el a kórházat. Hogy miért? Rejtély. 2015 májusában a bíróság úgy határozott, hogy Mubárak letöltötte a hároméves börtönbüntetését. Ez volt az egyetlen sikeres bűnvádi eljárás ellene a 2011-es, viharos megbuktatása óta. Gyakorlatilag szabad ember.

De Mubárak továbbra is börtönben van. Szabadon engedésének reménye elvész a jogi útvesztőben. Korábbi szövetségesei, férfiak, akik hihetetlenül meggazdagodtak elnöklésének három évtizede alatt, csendben már intézkednek, hogy a kormány lassan az ő akaratuk szerint cselekedjen.

könnygáz 148
Könnygáz-attak a forradalom alatt. Fotó: Jászberényi Sándor

Az ügyvéd, Farid el-Deeb, aki hosszú idő óta Mubárakot képviseli, elutasította az interjúfelkéréseket. Mubárak több közeli barátja a kialakult helyzetet a közte és az egyiptomi hadsereg közt létrejött törékeny megállapodásként írta le.
Azt mondják, hogy a hadsereg elnéző a Mubárak-éra központi figuráival, mióta Abdel Fattah Esz-Sziszi elfoglalta az elnöki széket 2013-ban. Mindazonáltal szeretné elkerülni az esetleges felháborodást, amit Mubárak szabadon engedése váltana ki. A felek megegyezésre jutottak: Mubárak beleegyezik, hogy egyelőre a kórházban marad, a kormány pedig szabadon hagyja két fiát: Alaat, az üzletembert és Gamalt, akit korábban politikai utódjaként emlegettek. Mindketten tavaly szabadultak a börtönből.

A két fia a gyenge pontja

– mondta Yousri Abdelrazik, Mubárak önkéntes ügyvédje.

A nyilvánosság előtti beszédeivel felbőszíti a hatóságokat.

berry20140522 012
Abdelrazik állítása szerint engedélyt kapott Mubáraktól, hogy újságírókkal beszéljen. Készített egy mobiltelefonos felvételt is, amelyen ő és a korábbi egyiptomi vezető rosszkedvűen álldogálnak a kórházi szobában.

Mubárak közeli barátai szerint kórházi tartózkodását a biztonságára és az orvosi ellátására vonatkozó kérdések is befolyásolták. A hadsereg szóvivője nem kommentálta a kormány és Mubárak közt kötött esetleges megállapodás kérdését.
Mubárak fogvatartásának homályos körülményei jól példázzák az egyiptomi közéletben betöltött szerepét. Rengeteg egyiptomi szemében még mindig Mubárak szimbolizálja a korrupciótól és elnyomástól terhes elmúlt évtizedeket. Fogvatartása a 2011-es tüntetések vezetőinek győzelmét idézi – akik közül sokan Sziszi parancsára börtönbe kerültek.Sokan mások keserű nosztalgiával néznek vissza Mubárak elnökségére, amely Sziszi tekintélyelvű vezetésénél lényegesen több szabadságot hagyott.

Persze, Mubárak korrupt volt, de legalább megfogadta a jó tanácsot

– mondta Osama Diab, az Egyiptomi Kezdeményezés a Személyiségi Jogokért nevű szervezet egyik antikorrupció-kutatója.

Mostanra a helyzet katasztrofálissá vált: Mubárak kompetens diktátor volt, Sziszi nem az.

A 2012-2013-as megaláztatások nagyrészt véget értek Mubárak számára. Valószínűleg már nem kényszerítenék, hogy ketrecben üljön a bírósági tárgyalóteremben. A legsúlyosabb vádakkal szemben azonban eddig elkerülte az eljárást. Mubáraknak perújrafelvétellel kellene szembenéznie, ami a jogászok szerint nem mostanában fog megtörténni.

fo

Helyette Mubárak a nílusi panorámás Maadi Military Kórház toronyházában tölti a napjait. A kórház dolgozói azt mondják, diétás étrendet kap. A biztonsági ellenőr szerint magas fokú biztonsági intézkedésekkel őrzik, minden hozzá érkező látogatót átvilágítanak. Üzeneteket küld a mobiljáról (egy régi Nokiáról, aminek nincs internet hozzáférése), és alkalmanként borbélyt fogad, aki levágja a haját. Nővérek látják néha a hallban csoszogni, hogy a 2013-ban egy fürdőszobai baleset során eltört medencéjét tornásztassa.

Mubárak gyakran kap virágot tisztelőitől. Felesége, Suzanne, fiai és unokái, valamint lelkes csodálóinak szűk köre gyakran meglátogatja. Azt mondják, hangulata változó, néha lelkes, máskor egészen gondterhelt. Semmifajta bűnbánatot nem érez a 29 évnyi kormányzása kapcsán.

Úgy érzi, elárulták

– mondta Hassan Ghandour, egykori köztársasági gárda tag, aki azóta összebarátkozott Mubárakkal.

A róla szóló kritikák a tévében rendkívül felbosszantják.

Mubárak tudatában van hátrahagyott örökségének

– mondta Abdelraziq ügyvéd.

És sajnálja, hogy korrupcióval vádolják.

Abdelraziq fokozatosan próbálta meg Mubárakot újra reflektorfénybe hozni, mígnem tavaly, egy meghiúsult telefonos tévé interjú után, kórtermében megszigorították az őrséget.
Sziszi 2013-as hatalomra kerülése óta a kormány és a bíróságok nagyfokú engedékenységet mutattak a Mubárak-éra meghatározó személyiségei felé. Az üzlettársakat, minisztereket és régi jó ismerősöket már mind felmentették és szabadlábra helyezték. Mindez jól mutatja a 2011-ben kitűzött célokhoz képest az egyiptomi rendszerváltás valódi lehetőségeit.A legutóbbi eset május 4-én történt, amikor a bíróság felülbírálta a korrupció miatt ötéves börtönbüntetését töltő Ahmed Nazif ügyét. Nazif 2004-2011 között Mubárak miniszterelnöke volt. Mások pedig úgy tűnik, készpénzkifizetéssel vásárolják meg szabadságukat.

Hussein Salem, a milliárdos üzletember, aki 2011-ben Spanyolországba menekült, jogászán keresztül felajánlotta vagyonának háromnegyedét, hogy bírálják felül 7 és 15 év börtönbüntetésről szóló bírósági ítéletét.

Az üzlet részünkről mehet

– mondta Mahmoud Kebaish jogász.

Már csak a kormány válaszára várunk.

Adel el-Saeed a hatóságok képviseletében elmondta, több mint harminc Mubárakhoz köthető üzletembertől és korábbi hivatalnoktól érkezett hasonló megkeresés. Másik hatósági forrás szerint maga Mubárak is megpróbált üzletre lépni a kormánnyal: 10 millió dollárt ajánlott fel, hogy vegyék semmisnek a korrupcióért rá kiszabott ítéletet. Erre az üzletre még várni kell. Csak kevesen hisznek benne, hogy Mubárak egyhamar visszatérne Sharm el Sheikh-i villájába.

A lényeges kérdés most az, hogy Mubárak miként vonul majd be a történelembe – mondta Diab, antikorrupciós kutató – Amikor meghal, arról fogunk vitatkozni, hogy tolvaj volt-e vagy hős? Vajon ő felel-e a jelenlegi káoszért Egyiptomban, vagy éppen megmentette az országot, amíg el nem kergették?

A babonások egyébként Orbán látogatását és pacsizását Sziszivel, jelként is értelmezik. Ha egy elnöknél bejött, mért ne jöhetne be egy másiknál is?

6rvRZ3axIG1hdVQLs
Orbán Viktor miniszterelnök és Abdel Fattah Esz-Sziszi egyiptomi elnök a kairói elnöki palotában

(via New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik