Közélet

Orbán a történelmi civilizációk együttéléséről tárgyalt az egyiptomi elnökkel

Erről a miniszterelnök szerint Magyarországnak is komoly mondanivalója van.

Orbán Viktor szerint a jövő nagy kérdése az, hogy „a történelmi civilizációk, például az iszlám és a kereszténység, hogyan tudnak egymással együtt élni”. A miniszterelnök erről Kairóban beszélt, miután Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel tárgyalt.

A kormányfő azt mondta: a nagy történelmi civilizációk együttélésének kérdésében „mind Magyarországnak, mind Egyiptomnak komoly mondanivalója van”, ezért is fontos a két ország együttműködése. Közölte: a terrorizmus elleni küzdelem fontosságában, Líbia stabilizálásában és a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködés erősítésében is egyetértés volt közte és az egyiptomi elnök között.

Orbán nagyrabecsülését fejezte ki esz-Szíszinek, aki szerinte arra vállalkozott, hogy a térségnek és Európának is kulcsfontosságú Egyiptomban stabilitást teremtsen.

Esz-Szíszi nyilatkozatában azt emelte ki, hogy országa célja az együttműködés szélesítése Magyarországgal. Az egyiptomi elnök a migrációval kapcsolatban a kiváltó okok kezelésének fontosságát hangsúlyozta. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik