Külföld
US Libertarian Party presidential candidate Gary Johnson walks in Lafayette Park across from the White House during an interview with AFP in Washington, DC, on May 9, 2016.
Former New Mexico Gov. Gary Johnson is running for president as a Libertarian, just as he did 2012 when he managed to get 1.2 million votes. Regardless of his chances of a win, Johnson is reaching out to undecided Republican voters who are looking for a third-party option and are unconvinced that Donald Trump is the answer. / AFP PHOTO / Nicholas KAMM

Az „értelem jelöltje”, aki reményt ad a Trumpot és Clintont utáló embereknek

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 05. 30. 15:21

Hatalmas lehetőséget kapott a Libertariánus Párt, ami idén végre komoly politikai tényezővé válhat az amerikai elnökválasztásban.

Gary Johnson egykori új-mexikói kormányzót választotta meg elnökjelöltjének vasárnap az amerikai Libertariánus Párt a floridai Orlandóban tartott gyűlésén – jelentette a helyi sajtó. A társadalmi kérdésekben liberális, a gazdaságpolitikai kérdésekben pedig konzervatív értékrendet valló párt reményei szerint Johnsonnal az élen

képesek lesznek megnyerni azokat a szavazókat, akik se Donald Trumpra, se Hillary Clintonra nem lesznek hajlandóak szavazni a novemberi elnökválasztáson.

Az előző, 2012-es elnökválasztáson Johnson a párt történetének legjobb eredményét érte el, amikor több mint egymillióan szavaztak rá a libertariánusok jelöltjeként. Idén minden lehetőségük megvan arra, hogy még több szavazatot nyerjenek el, köszönhetően annak, hogy a republikánusok és a demokraták jelöltje is rendkívül népszerűtlen.

Az NBC/Wall Street Journal egy hete közzétett felmérése szerint a választók 47 százaléka fontolná meg, hogy egy harmadik jelöltre adja le szavazatát, ha Clinton és Trump lesz a két nagy párt elnökjelöltje. Két másik közvélemény-kutatásban (Fox News, Moring Consult) pedig a válaszadók tíz százaléka mondta, hogy Johnsonra szavazna, míg a Monmouth Egyetem felmérésben 11 százalékot ért el az Új-Mexikót még republikánusként kormányzó politikus.

US Libertarian Party presidential candidate Gary Johnson speaks to AFP during an interview in Washington, DC, on May 9, 2016.
Former New Mexico Gov. Gary Johnson is running for president as a Libertarian, just as he did 2012 when he managed to get 1.2 million votes. Regardless of his chances of a win, Johnson is reaching out to undecided Republican voters who are looking for a third-party option and are unconvinced that Donald Trump is the answer. / AFP PHOTO / Nicholas KAMM
Gary Johnson, a Libertariánus Párt elnökjelölje, a Fehér Háznál (Fotó:Europress)

Johnsonnak csak akkor lenne igazán nagy esélye egy jó szereplésre, ha részt vehetne az elnökjelöltek vitáján. Ahhoz azonban az kell, hogy öt különböző közvélemény-kutatásban is elérje a 15 százalékos támogatottságot. Ennek elérésére erőteljes kampányt kellene folytatnia, amihez pedig leginkább egy dologra lesz szükséges: pénzre. Alelnökjelöltjét pontosan ezt a szempontot figyelembe véve választotta ki.

A libertariánusok egy részének ellenállása ellenére Johnson egy másik egykori republikánus kormányzót, Bill Weldet vette maga mellé alelnökjelöltnek, akinek legnagyobb erőssége a kampányadományok gyűjtése.  Az erősen demokrata Massachusetts államot 1991-től 1997-ig vezető Weld (akit 1994-ben a szavazatok 71 százalékával választottak újra) 2012-ben Mitt Romney republikánus elnökjelölt számára szervezett adománygyűjtéseket.

Ő igazán szereti ezt csinálni, és jók a kapcsolatai. Én utálom az adománygyűjtéseket, és kapcsolataim sincsenek

magyarázta Johnson a Politicónak, hogy – egyebek mellett – miért éppen Weldet választotta alelnökjelöltjének. Reményeik szerint sikerül elérniük sok olyan republikánust, akiknek nem tetszik, hogy Trump lett a Republikánus Párt elnökjelöltje, és helyette inkább a két sikeres republikánus kormányzót támogatnák.

Emellett külső politikai csoportok támogatására is számíthatnak. Ed Crane, a Cato Intézet alapítója a Politicónak elmondta: kész újra munkába állítania PurplePAC nevű szervezetét, hogy több millió dollárral támogassák a libertariánus jelölteket.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a libertariánus jelöltek mennyire fogják felbolygatni az elnökválasztást, aminek megnyerésére a párt leglelkesebb támogatói sem számítanak. A legoptimistább becslések szerint talán sikerül egy államban nyerniük (ami utoljára 1968-ban sikerült egy 3. jelöltnek, George Wallace-nak), vagy sikerült olyan sok szavazatot szerezniük, amivel befolyásolhatják az elnökválasztás kimenetelét – ahogy azt Ross Perot és Ralph Nader tette.

A libertariánusok leginkább arra használhatják fel az eléjük tárult lehetőséget, hogy komoly politikai szereplővé tegyék a Libertariánus Pártot. Hogy az ne csak egyike a számtalan kis amerikai pártnak, hanem egyenrangú ellenfele a demokratáknak és a republikánusoknak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.