Nagyvilág

Trump átvette a vezetést Clintonnal szemben a legfontosabb felmérésben

A republikánus elnökjelölt most először került demokrata ellenfele elé az összesített közvélemény-kutatásokban.

Hajszálnyival ugyan, de a hétvégén Donald Trump megelőzte Hillary Clinton a RealClearPolitics különböző közvélemény-kutatásokat összegző átlagában. Az elmúlt héten már több felmérés is azt mutatta, hogy a republikánus elnökjelöltre több amerikai szavazna, mint Clintonra, de az RCP átlagában most először történt meg, hogy a milliárdos üzletember jobban áll a veterán demokrata politikusnál.

A tekintélyes weboldal sokat idézett adatai szerint Trumpra a választók 43,4 százaléka, míg Hillary Clintonra a választók 43,2 százaléka szavazna, ha most tartanák az elnökválasztást. Március végén Clinton még 50-38,8 arányban vezetett Trump előtt. A tavaly június óta végzett összehasonlításokban Trump eddig csak megközelíteni tudta Clintont, de megelőzni sosem.

Vasárnap két közvélemény-kutatás is azt hozta ki, hogy Trump és Clinton gyakorlatilag fej-fej mellett áll, azután, hogy áprilisban még Clinton magabiztosan vezetett. Az NBC News és a Wall Street Journal felmérése szerint Clinton 46 százalékkal vezet a bejegyzett választók körében a 43 százalékon álló Trumppal szemben. Közben az ABC News és a Washington Post felmérésében Trump áll az élen a bejegyzett választók körében, 46 százalékkal, megelőzve a 44 százalékon álló Clintont. A két jelölt közötti különbség mindkét felmérésben a hibahatáron belül van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik