Nagyvilág

Szakértő: szaúdi kormánytisztviselők pénzelték a 9/11-es merénylőket

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások feltárására létrehozott bizottság egyik független szakértője szerint bizonyos szaúd-arábiai kormánytagok rengeteget segítettek a támadás végrehajtóinak.

John F. Lehman  2003-tól 2004-ig volt a bizottság tagja. A the Guardiannak adott interjújában elmondta, rengeteg közvetett bizonyíték van rá, hogy a szaúdi Iszlám Ügyek Minisztériumának számos alkalmazottja tudott a New York-i merényletről.

wtc, 9/11, World Trade Center (World Trade Center)

Éveken át vizsgálták, mi köze a szaúdi vezetőknek a világ leghalálosabb terrortámadásához. A 18 gépeltérítőből 15 szaúdi állampolgár volt, köztük az Al-Kaida akkori feje, Osama bin Laden is.

A bizottság 2004-es jelentésében végül arról számolt be, hogy nincs rá bizonyíték, hogy a terroristák kapcsolatban álltak volna a kormánnyal, vagy pénzelték volna őket a politikusok.

Csakhogy a vizsgálóbizottság titkosított egy 28 oldalas részletet a dokumentumaiból, ami a mai napig nem hozzáférhető. 

George Bush korábbi amerikai elnök akkor úgy fogalmazott, az adatok közzététele veszélyeztetné az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, így nehezebb lenne megnyerniük a terror elleni háborút.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A 2977 áldozat hozzátartozói ugyanakkor azóta is követelik a dokumentumok kiadását. A kérdésben Rudi Giuliani, New York volt polgármestere is melléjük állt.

Lehman szintén szerette volna, ha publikussá teszik az iratokat, ugyanakkor megjegyezte, nem hiszi, hogy a szaúdi királyi család, vagy az ország magas rangú vezetőinek köze lett volna a 9/11 néven elhíresült támadásnak.

A szaúdi kormány szerint betegesen vádolják őket bűnrészességgel, és részletesen ismertették munkájukat a szélsőségesek ellen..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik