Tech

A szeptember 11 szimulátor durvább minden horrornál

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 10. 31. 10:00

Mi lehet félelmetesebb annál, ha szellemek, zombik, csontvázak kergetik az embert egy videojátékban? Az, ha az igazi élet legfélelmetesebb pillanatait élhetjük újra.

A virtuális valóság sok tekintetben újítja meg a multimédia világát, és az új technológia egyik legerősebb területe a játékok világa. Egy hagyományos monitor előtt ülve még a legfélelmetesebb játékot is végig lehet vinni, elég csak kinézni az ablakon, vagy rápillantani a macskára valamelyik durvább jelenetnél, és máris a biztonságos környezetünkben találjuk magunkat. Ha viszont valaki magára kap egy VR-sisakot, például az Oculus Riftet, nincs menekvés, szinte teljesen belekerülünk az elképzelt világba, ahol nincs hová félrenézni.

Ami viszont az elképzelt szörnyeknél és kitalált veszedelmeknél is félelmetesebb, az nem más, mint a valóság szimulálása egy ilyen szemüvegben. Amikor a [08:46] című új virtuálisvalóság-játék megjelent az Oculus Rift VR-szemüvegre elérhető játékokra szakosodott Oculus Share weboldalon, az üzemeltetők egy ideig le is tiltották az elérését, míg megvizsgálták, mennyire lehet visszás egy ilyen élmény. Bár a játék most újra elérhető, az eddigi tesztelői szerint a kipróbálása tényleg megrázó.

A cím ugyanis arra az időpontra utal, amikor 2001. szeptember 11-én a World Trade Center északi tornyába csapódott az első repülőgép. A játékban egy olyan irodai munkás szerepében élhetjük át az eseményeket, aki ebben az épületben, az egyik legfelső emeleten dolgozik: az irányítást még úgy tanítja meg a szoftver, hogy a becsapódás előtti, a veszélyről mit sem sejtő környezetben mozoghatunk, majd jön a hangos robbanás, az épület megrázkódik, és innentől a mi dolgunk a menekülés.

08-46-jatek-2

A tesztelők szerint azért is megdöbbentő így az élmény, mert ugyan az eseményt feldolgozó film készült már (Paul Greengrass United 93 című alkotása), ez azonban egyrészt a negyedik, végül a cél előtt lezuhant gép katasztrófáját meséli el, másrészt pedig a néző még itt is csak passzív szemlélője a történéseknek. A [08:46] esetében azonban belső nézetből látjuk az eseményeket, sőt aktív részesei vagyunk azoknak. Épp ezért nem is ajánlják senkinek a játék kipróbálását, akinek közeli ismerősei, rokonai estek áldozatul a terrorcselekménynek.

Aki viszont kíváncsi a mindössze hat fős programozói csapat és két mozgásban segítő színész által készített alkotásra (és persze van egy Oculus Rift VR-sisakja), ingyenesen letöltheti a játékot az Oculus Share-ről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.