Tech

A szeptember 11 szimulátor durvább minden horrornál

Mi lehet félelmetesebb annál, ha szellemek, zombik, csontvázak kergetik az embert egy videojátékban? Az, ha az igazi élet legfélelmetesebb pillanatait élhetjük újra.

A virtuális valóság sok tekintetben újítja meg a multimédia világát, és az új technológia egyik legerősebb területe a játékok világa. Egy hagyományos monitor előtt ülve még a legfélelmetesebb játékot is végig lehet vinni, elég csak kinézni az ablakon, vagy rápillantani a macskára valamelyik durvább jelenetnél, és máris a biztonságos környezetünkben találjuk magunkat. Ha viszont valaki magára kap egy VR-sisakot, például az Oculus Riftet, nincs menekvés, szinte teljesen belekerülünk az elképzelt világba, ahol nincs hová félrenézni.

Ami viszont az elképzelt szörnyeknél és kitalált veszedelmeknél is félelmetesebb, az nem más, mint a valóság szimulálása egy ilyen szemüvegben. Amikor a [08:46] című új virtuálisvalóság-játék megjelent az Oculus Rift VR-szemüvegre elérhető játékokra szakosodott Oculus Share weboldalon, az üzemeltetők egy ideig le is tiltották az elérését, míg megvizsgálták, mennyire lehet visszás egy ilyen élmény. Bár a játék most újra elérhető, az eddigi tesztelői szerint a kipróbálása tényleg megrázó.

A cím ugyanis arra az időpontra utal, amikor 2001. szeptember 11-én a World Trade Center északi tornyába csapódott az első repülőgép. A játékban egy olyan irodai munkás szerepében élhetjük át az eseményeket, aki ebben az épületben, az egyik legfelső emeleten dolgozik: az irányítást még úgy tanítja meg a szoftver, hogy a becsapódás előtti, a veszélyről mit sem sejtő környezetben mozoghatunk, majd jön a hangos robbanás, az épület megrázkódik, és innentől a mi dolgunk a menekülés.

08-46-jatek-2

A tesztelők szerint azért is megdöbbentő így az élmény, mert ugyan az eseményt feldolgozó film készült már (Paul Greengrass United 93 című alkotása), ez azonban egyrészt a negyedik, végül a cél előtt lezuhant gép katasztrófáját meséli el, másrészt pedig a néző még itt is csak passzív szemlélője a történéseknek. A [08:46] esetében azonban belső nézetből látjuk az eseményeket, sőt aktív részesei vagyunk azoknak. Épp ezért nem is ajánlják senkinek a játék kipróbálását, akinek közeli ismerősei, rokonai estek áldozatul a terrorcselekménynek.

Aki viszont kíváncsi a mindössze hat fős programozói csapat és két mozgásban segítő színész által készített alkotásra (és persze van egy Oculus Rift VR-sisakja), ingyenesen letöltheti a játékot az Oculus Share-ről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik