Nagyvilág
world trade center (world trade center, világkereskedelmi központ, ikertornyok, terrortámadás, szeptember 11, )

Újabb részletek derülhetnek ki a szeptember 11-i merényletekről

24.hu
24.hu

2016. 04. 24. 21:18

Szaúd-Arábia érintettségéről szólhatnak azok a dokumentumok, amelyek titkosításának feloldásáról a következő hetekben dönt az Obama-kormányzat.

Hamarosan dönt az Obama-kormányzat arról, nyilvánosságra hozzák-e a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról szóló jelentés 28 oldalnyi titkosított tényanyagát, amely állítólag Szaúd-Arábia érintettségét is tartalmazza.

Bob Graham floridai szenátor az NBC-nek arról beszélt, hogy a hírszerzés felelős vezetői a következő hetekben döntenek az iratokról, amelyeket a Capitolium alagsorában, speciális biztonsági berendezésekkel ellátott szobában őriznek. Szerinte a dokumentumokban fontos információk vannak azzal kapcsolatban, hogy a gépeltérítők milyen külföldi támogatást élveztek Egyesült Államok-beli tartózkodásuk idején.

Graham reményét fejezte ki, hogy az amerikai népet „megtisztelik a dokumentumok nyilvánosságra hozatalával”. Szerinte a legfontosabb megválaszolandó kérdés, hogy a „rendkívül kifinomult összeesküvés” a tizenkilenc merénylő műve volt-e, vagy támogatták őket.

A tizenkilenc géprablóból tizenöt szaúdi volt. A szaúdi kormány viszont azt állítja, hamisan vádolják őket társtettességgel, annál is inkább, mert a királyság harcol a szélsőségesek ellen, és anyagi forrásaik felszámolásán dolgozik.

A titkosítást még George W. Bush rendelte el, arra hivatkozva, hogy titkosszolgálati forrásokat és módszereket tartalmaznak az iratok. Ugyanakkor Barack Obama már kérte a hírszerzés igazgatóját, hogy tekintse át, feloldható-e a dokumentumok titkossága. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.