Külföld

Váratlanul másik börtönbe költöztették a rettegett drogbárót

24.hu
24.hu

2016. 05. 08. 06:44

A Mexikóváros mellett épült Altiplano börtönből egy másik, az Egyesült Államok határához közeli büntetés-végrehajtó intézetbe szállították szombaton Joaquín Guzmán mexikói drogbárót, amit sokan annak az előjeleként értelmeznek, hogy a bűnözőt hamarosan kiadják az amerikaiaknak.
Korábban a témában:

A hírhedt Sinaloa drogkartell vezére – ragadványnevén El Chapo, a Köpcös – a texasi határhoz közel fekvő Ciudad Juárez városának repülőterére érkezett szombaton mintegy 150 mexikói szövetségi rendőr gyűrűjében, majd helikopterrel vitték a közeli börtönbe.

Az átszállítás valódi okával kapcsolatosan azonban ellentmondásosak az információk. Az amerikai hatóságok határozottan cáfolják, hogy ennek az intézkedésnek köze lenne bármiféle kiadatási procedúrához.

 

“Mozgatás” vagy kiadatás?

Az egyik nemzetbiztonsági illetékes a hírügynökségeknek azzal indokolta Guzmán váratlan “átköltöztetését”, hogy az a rabokat érintő általános “rotációs protokoll” keretébe illeszkedik, vagyis az elítélteket a szabályok szerint rendszeresen kell “mozgatni” egyik börtönből a másikba.

A kormány szombati közleményében viszont azzal magyarázta a lépést, hogy az Altiplano börtönben olyan átalakítási munkálatokat kell végezni, amelyek az intézmény biztonságát hivatottak megerősíteni.

José Refugio, a drogbáró egyik ügyvédje szintén csak szóbeszédnek minősítette, hogy az áthelyezésnek köze lenne az esetleges kiadatáshoz. Guzmán másik ügyvédje, Juan Pablo Badillo ugyanakkor éppen ellenkezőleg, “nyilvánvalónak” nevezte, hogy az átszállítás összefüggésben áll a kiadatási eljárással. A jogászok mindenesetre úgy látják, hogy hosszú folyamatról van szó, vagyis akár két évbe is telhet, mire Guzmán az amerikai hatóságok kezébe kerülhet.

Egy mexikói szövetségi bíró januárban adott utasítást arra, hogy megkezdődjön a kiadatási eljárás a Sinaloa drogkartell vezetőjének ügyében. El Chapo március elejéig “minden porcikájával” ellenezte, hogy kiadják őt Washingtonnak, ahol súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel. Több száz évnyi büntetésre számíthat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják. Jogászai ezért az ő utasítására mindeddig az összes kezükben lévő eszközzel igyekeztek lassítani a folyamatot.

Később azonban El Chapo megváltoztatta véleményét, és jelenleg azt akarja elérni, hogy minél előbb kiadják az Egyesült Államoknak. A hírek szerint ugyanis az a terve, hogy ügyvédei révén az amerikai hatóságokkal valamiféle alkut köt enyhébb büntetés érdekében.

Túl drákói

 

Állítólag azért gondolta meg magát, mert túlságosan drákóinak tartja mexikói fogva tartásának körülményeit. Panaszolta például, hogy az Altiplano börtönben négyóránként felébresztik létszámellenőrzés miatt, korábban pedig megtiltották, hogy családtagjai meglátogassák.

Amúgy nincs miért csodálkozni a büntetés-végrehajtók rendkívüli szigorán. Az 1991 óta működő Altiplanót ugyanis hiába tartják az ország legbiztonságosabb börtönének, a bűnszervezet vezérének tavaly július végén mégis – immár második alkalommal – sikerült megszöknie innen, mégpedig egy másfél kilométeres alagúton keresztül. Első alkalommal, 2001-ben állítólag úgy “lépett olajra”, hogy a szennyesbe rejtve vitték ki az épületből.

A drogbárót ez év január nyolcadikán tengerészgyalogosok fogták el egy tűzharc után Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában, így került vissza börtönébe.

(MTI)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.