Nagyvilág

Elfogták El Chapo pénztárosát

A mexikói hatóságok pénzmosás gyanújával őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint Joaquín Guzmán, vagyis a Köpcös pénzügyeinek intézője volt.

Juan Manuel Álvarez Inzunzát, Guzmán feltételezett “kincstárnokát” azzal gyanúsítják, hogy tíz év alatt több mint négymilliárd dollárt mosott tisztára.

A mexikói rendőrség közleménye szerint a rendőrség és a hadsereg különleges egységei az ország délnyugati részében, Oaxaca államban vették őrizetbe a “Mídász király” becenevű Álvarez Inzunzát. A mindössze 34 éves férfi a feltételezés szerint egy kiterjedt, Mexikón kívül Kolumbiában, Panamában és az Egyesült Államokban is tevékenykedő pénzmosó hálózattal fenntartott kapcsolatain keresztül évente 3-400 millió dollárt mosott tisztára Guzmán bűnszervezete, a Sinaola kartell számára. Ez tíz év alatt több mint négymilliárd dollárt tett ki. A mexikói hatóságok szerint ezenkívül egy Jalisco államban működő, a Sinaolával kapcsolatban álló bűnszervezet vezetője volt.

Álvarez Inunzát amerikai körözés alapján fogták el. Amíg az Egyesült Államoknak való kiadatásáról döntenek, előzetes letartóztatásba helyezték.

A Sinaloa drogkartell vezetőjeként ismert Guzmán tavaly júliusban egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül megszökött szigorúan őrzött börtönéből, és csak idén januárban, kiterjedt hajsza után sikerült őt újra elfogni.

(El País)

A kiemelt képen El Chapo, Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik