Külföld
2549900 Russia, Moscow. 12/26/2014 The first President of the USSR Mikhail Gorbachev meets with readers during the presentation of his book "After the Kremlin" at the Moscow House of Books. Grigoriy Sisoev/RIA Novosti

Gorbacsov szerint mindenki vesztene egy új hidegháborúval

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 04. 21. 13:04

A volt szovjet pártfőtitkár úgy látja, Putyin a közeledés jeleit mutatja, erre a Nyugatnak konstruktívabb hozzáállással kellene felelnie.

Konstruktívabban kellene viszonyulnia a Nyugatnak Oroszországhoz – véli a Szovjetunió utolsó vezetője. Mihail Gorbacsov szerint Oroszország fontos és pozitív szerepet tölt be a világpolitikában, a Nyugatnak fel kellene hagyni az ország elszigetelésére irányuló próbálkozásokkal.

Az egykori pártfőtitkár a Rosszijszkaja Gazetában megjelent írásában úgy látja, Vlagyimir Putyin annak a jelét mutatja, hogy törekszik a Nyugattal való viszony normalizálására. Szerinte senki nem gondolhatja, hogy Oroszország megelégszik azzal, hogy másodvonalbeli szereplője legyen a világpolitikának, azzal pedig mindenki csak veszíthet, ha új hidegháború tör ki.

Gorbacsov korábban élesen kritizálta Putyint a demokratikus szabadságjogok megnyirbálásáért, az elmúlt években viszont békésebb hangot üt meg az államfővel, és a Krím megszállását is támogatta. Szerinte a szírai konfliktusban már enyhül a szembenállás Oroszország és a Nyugat közt, és ezt a folyamatot más területekre is ki kellene terjeszteni, de ez hosszú és bonyolult folyamat lesz.

Arra is figyelmeztetett, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus nem maradhat olyan seb, amely miatt láz söpör végig Európán és a világon, szerinte Európa nem visel el még egy befagyott konfliktust. (AFP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.