Nagyvilág

Verspályázatot hirdettek a török elnök sértegetésére

Egy brit konzervatív lap felháborodott azon, hogy Erdogan büntetőeljárást kezdeményezett egy német humorista ellen.

A török államfőt sértegető versekre írt ki pályázatot a The Spectator című konzervatív brit folyóirat, ezzel tiltakozva az ellen, hogy a német kormány lehetővé tette a büntetőeljárás megindítását Jan Böhmermann humorista ellen.

Böhmermann a ZDF köztelevízió szatirikus műsorában olvasta fel saját versét, amelyben válogatott durvaságokkal illette Recep Tayyip Erdogant. A diktatorikus hajlamú török elnök erre válaszul egy, a XIX. századi jogrendből megmaradt passzus alapján felségsértés miatt eljárást kezdeményezett a humorista ellen. Az eljáráshoz a kormány engedélye kell, amit Angela Merkel arra hivatkozva adott meg, hogy az ügyben nem a kormány, hanem az igazságszolgáltatás feladata dönteni.

Douglas Murrey, a The Spectator publicistája a verspályázatot meghirdető vezércikkében azt írta: Angela Merkel úgy tesz, mintha liberális cselekedet lenne egy német humorista perbe fogása egy külföldi despota megsértése miatt. Szerinte ebben a helyzetben mindegy, hogy a bíróság Böhmermannt bűnösnek vagy ártatlannak mondja ki, az, hogy egyáltalán felmerülhetett egy ilyen per lehetősége, azt mutatja, hogy Németország kezd a török elnök alávetett tartományává válni.

A verspályázat előnyben részesített műfaja a limerick, mert bármilyen sértés, amely „egyáltalán szóra érdemes”, belefér a klasszikus ötsoros versformába. Kifejezetten olyan költeményeket várnak, amelyek a lehető legmocskosabb, legsértőbb nyelvezettel támadják Erdogant.

A publicista közölte: szponzorokat ugyan nem talált a pályázók díjazására, de egy olvasója felajánlott ezer fontot a legjobbnak ítélt limerick szerzője számára. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik