Nagyvilág

A török diktátor nem áll le – több mint száz embert tartóztattak le

Az a bűnük, hogy támogatták Erdogan legfőbb ellenfelét.

Több mint száz embert őrizetbe vettek Törökországban annak gyanújával, hogy támogatták az Erdogan elnök legfőbb ellenfelének számító, emigrációban élő hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmát.

Több üzletembert, például a Dumankaya építőipari csoport igazgatóságának négy tagját is őrizetbe vették, azzal vádolva őket, hogy cégük ötmilliárd forintnyi török lírával járult hozzá 2004 és 2015 között Gülen tevékenységéhez. A hatóságok szerint „terrorszervezet” tagjaiként anyagi támogatást nyújtottak a hálózatnak, és propagandatevékenységet fejtettek ki a mozgalom mellett.

Az előállítási parancs összesen 140 személyre vonatkozik, a jelenleg is zajló razziákban mintegy 800 rendőr vesz részt. A Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatot azzal vádolják, hogy „párhuzamos államot” épít ki Törökországban a vezetés megdöntésére.

Gülen korábban Erdogan szövetségese volt, de az államfő szembefordult a mérsékelt iszlámot népszerűsítő imámmal, aki iskolahálózatot tart fenn, civil szervezetek, vállalatok, sajtóorgánumok felett van befolyása.

A török kormány Gülen mozgalmát terrorszervezetnek nyilvánította, és sorra foglalja le a kezén lévő intézményeket, vállalatokat. A hitszónokra távollétében életfogytiglani börtönbüntetést kért az isztambuli ügyész, azzal a váddal, hogy Gülen egy korrupciós botrány kirobbantásával meg akarta dönteni Erdogan hatalmát.

Eközben az Európai Unió fontos szövetségesként tekint Törökországra a menekültválság kezelésében, így nem lép fel erélyesen Erdogan elnök diktatorikus túlkapásaival szemben, noha Törökország szeretne az Európai Unióhoz csatlakozni. Németországban Erdogan feljelentésére büntetőeljárás is indulhatott egy humorista ellen, aki műsorában a török államfőt gúnyolta ki. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik