Nagyvilág

Erdogan: „újságírónak mondják a kémet, a szólás szabadságának tekintik a rágalmazást”

A török diktátor szerint az EU-nak nagyobb szüksége van rá, mint fordítva. A kurdok helyzetéről végtelenül cinikusan nyilatkozott.

Az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Törökországra, mint fordítva – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök, az Európai Parlament múlt heti jelentésére reagálva, amely elmarasztalta országát a demokrácia és a jogállamiság terén tapasztalható hanyatlás miatt.

Az államfő rosszindulatúnak nevezte a nyugati kritikákat, és provokatívnak az EP-jelentést. „Újságírónak mondják a kémet, a szólás szabadságának tekintik a rágalmazást” – jelentette ki.

Az Európai Parlament múlt csütörtöki plenáris ülésén a képviselők alapvető belpolitikai reformokra szólították fel az ankarai kormányt. A török vezetést egyre növekvő tekintélyelvűségéért is elmarasztalták, emellett követelték, hogy Törökország lépjen fel az újságírók megfélemlítésének minden formájával szemben, és vizsgálják ki a velük szemben elkövetett támadásokat.

A kurdok helyzetéről Erdogan azt mondta: „először a demokratikus nyitásban hittünk, majd a nemzeti egység és testvériség folyamatában láttuk a megoldást, de egyik sem vezetett jóra. Most a katonai beavatkozás korszakát éljük, amely az ügy végére sikeresen pontot fog tenni.” (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik