Nagyvilág

Megsértődött a kínai kormány az amerikai jelentésen

Megpróbáltak visszavágni azzal, hogy ők is elkészítették a sajátjukat.

Érzékenyen érinthette a kínai kormányt az Egyesült Államok jelentése a világ országainak emberi jogi helyzetéről, mert maguk is kiadtak egy hivatalos jelentést arról, hogy szerintük mi a helyzet Amerikában.

A pekingi vezetés úgy látja, hogy 2015-ben nem javult az amerikai helyzet, sőt, számos új problémáról érkeztek hírek. Az értékelés szerint „a pénz szerepe az amerikai politikai életben növekedett”, „a családok helyzete rosszabbá vált”.

Az elburjánzó fegyveres bűncselekményekről és rendőri túlkapásokról is beszámoltak, például arról, hogy tavaly 51 675 fegyveres erőszakos cselekményt regisztráltak, amelyeknek több mint 13 ezer halálos áldozata volt, az amerikai rendőrök pedig 965 embert lőttek agyon.

Több mint 500 ezer hajléktalanról is írnak, valamint 33 millió olyan emberről, akiknek nincs egészségügyi biztosításuk. Igaz, arról már elfelejtettek beszámolni, hogy az amerikai közvélemény egy jelentős része is ellene volt, és szocializmust emlegetett az egészségbiztosítási reform kapcsán. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik