Nagyvilág

Van mitől félni Paks referencia erőművénél

VVER-1200. Ez nem egy gyilkos robot kódneve, hanem azé az atomerőmű-típusé, ami alapján Paks 2-t is felhúzhatják. A mintaerőműve Szentpétervár mellett épül, és nem megnyugtató körülmények között.

A paksi atomerőmű majdnem vadiúj típusú lesz, mintapéldánya most épül Szentpétervár mellett, ez lesz a Leningrád erőmű. A VVER-1200 típusú erőmű 2017-re lesz kész a 444 cikke szerint, de a referenciablokkal több gond is van Viktor Alejnyikov szerint.

Az új blokkokat szintén a Roszatom építi (együttműködésben szokásos partnerével, a Titan-2-vel), ezért is lenne fontos Alejnyikov minden észrevétele, de az orosz állam nekiment a szivárogtatónak. Alejnyikov az építkezésen dolgozott, majd hiába szólt a gondokról a feletteseinek, semmi sem történt. Ezután fordult a Zöld Világ környezetvédő szervezetnek, ami Alejnyikov bizonyítékaival együtt nyilvánosságra hozta a gondokat.

A Titan-2 azonban közölte, gond egy szál se, majd beperelte a férfit és a szervezetet is. A Zöld Világot az orosz kormány beszántotta, Alejnyikov pedig külföldre menekült. Most is állítja, ugyan nem lesz ebből újabb Csernobil feltétlenül, de több előírást megszegtek az építéskor, ezért gyenge a reaktor minősége.

Alejnyikov az erőmű legfontosabb részében dolgozott, ahol a keringetőhurkokat is hegesztették például, nem épp szabályosan. Ezekben a vezetékekben 300 Celsius-fokos, radioaktív víz fog mozogni, ezért a hegesztésnek hibátlannak kell lennie. Azonban sokszor nem fizették ki a melósokat, ezért nagy volt a fluktuáció, és szakképzettség nélküli embereket vittek hegeszteni.

Döbbenetes, de Alejnyikov kifejezetten emlékszik egy tavaly január 13-i alkalomra, amikor egy nem hiteles műszerrel vizsgálták az elkészült csöveket, és épp ekkor jött magyar delegáció, amit az oroszok győzködtek arról, mennyire pöpec ez a technológia.

A betonozás se ment flottul, tíz fok alatt nem lehetett volna a minőség miatt, de sokszor – a szűk határidők miatt – nulla fok alatt is betonozni kellett. Alejnyikov szerint csomó rezet is elloptak az építkezésről. A sztorival a finn lapok is foglalkoztak, mert ugyanazok egy hasonló erőművet építenek hamarosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik