Gazdaság

Paks II. csak nemzetközi főpróba az oroszoknak

Egyiptom is a Roszatommal fog erőművet építtetni, szintén orosz hitelből. Régóta tervezték ezt, de mindig megtorpedózta valami esemény, vagy Csernobil vagy forradalom.

A Roszatom tárgyalásai záró fázisba jutottak egy új atomerőmű építésről Egyiptommal, a szerződést várhatóan év végére aláírják – közölte Anton Moszkvin, az orosz állami atomcég alelnöke szerdán, az Egyesült Arab Emírségekben. Elmondta, hogy az erőmű első blokkját 2022-re helyezik üzembe, ha még az idén megkötik a szerződést. A beruházást Oroszország által nyújtott hitelből finanszírozzák .

Egyiptom atomerőmű-építési tervei 1981-ig nyúlnak vissza. A programot Kairó az 1986-os csernobili katasztrófa után leállította. A terveket 2006-ban vették ismét elő, és már folyamatban volt a tenderkiírás előkészítése, amikor 2011 februárjában megbuktatták Hoszni Mubarak elnököt.

Egyiptom az idén februárban írt alá szándéknyilatkozatot Oroszországgal atomerőmű építéséről. Abdel-Fattáh Esz-Szíszi elnök az energiaellátás diverzifikációjának szükségességével indokolta a projektet. Emiatt jelentette be még januárban, hogy az ország a következő három évben 4300 megawatt nap- és szélenergia kapacitást hoz létre. Az észak-egyiptomi Dabaa városnál tervezett atomerőmű négy blokkal rendelkezik majd. A beruházásról csak a Roszatommal folytatnak tárgyalásokat.

A szaúdiak is atomot akarnak

A Roszatom a szaúdi energiaipari fejlesztéseket összefogó King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy kormányzati testülettel is tárgyal atomtervekről. “Folyamatos kapcsolatban állunk” – mondta Anton Moszkvin. “A célunk egy erőműkivitelezési megbízás elnyerése”.

Szaúd-Arábia és Oroszország júniusban kötött atomenergia-fejlesztési megállapodást. A királyság 2012-ben jelentette be tervét 17 gigawatt nukleáris és 41 gigawatt napenergia kapacitás létrehozására 2032-ig. Az országnak jelenleg nincs atomerőműve – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik