Nagyvilág

Aszad az ENSZ-nek könyörög Palmüra helyreállításáért

Szerencsére hagyott valamit az Iszlám Állam a fontos romvárosból, így orosz támogatással megindulhat az újjáépítés. Az Ermitázs is kiveszi a részét.

Bassár el-Aszad szerdán segítséget kért az ENSZ-től és más nemzetközi szervezetektől az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmüra helyreállításához. A Damaszkusztól 200 kilométerre keletre fekvő Palmürát az Iszlám Állam 2015 májusában foglalta el, és csak a napokban sikerült visszafoglalni. A szervezet az elmúlt tíz hónapban két 2000 éves templomot, egy diadalívet és több toronysírt is megsemmisített Palmürában.

Bassár el-Aszad Ban Ki Munnak küldött üzenetében – amit a SANA hírügynökség hozott nyilvánosságra – megköszönte, hogy az ENSZ főtitkára üdvözölte az IÁ kiszorítását a világörökségi helyszínről, és arra kérte a nemzetközi szervezet vezetőjét, hogy nyújtson segítséget az ókori romváros helyreállításában.

Oroszország már bejelentette, hogy vezető szerepet vállalna a régészeti helyszínben esett károk helyreállításában. A szentpétervári múzeum, az Ermitázs is felajánlotta segítségét a restauráláshoz, sőt az elhurcolt régiségek visszaszerzéséhez is.

Az Interfax jelentése szerint április elejére érkeznek meg az orosz katonai mérnökök Szíriába, több mint kilencvenen vesznek részt a városban hagyott robbanószerek felkutatásában és semlegesítésében.

A helyreállítási munkák csak alapos előkészületek után kezdődhetnek meg, a szakértők szerint öt évbe telhet a romváros elpusztult értékeinek restaurálása. A szír elnök a főtitkárnak írt levelében közölte, hogy Szíria együttműködik “minden őszinte erőfeszítéssel” a terrorizmus elleni küzdelemben – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik