Nagyvilág

Aszad nem számít radikális változásra Szíriában

Az elnök úgy véli, a jelenlegi helyzetben az emberek „természetüknél fogva nem akarnak új dolgokat kipróbálni”.

Bassár el-Aszad szír elnök szerint Genfben lefektették a rendezésről szóló tárgyalások alapjait. Az orosz RIA Novosztyi és Szputnyik hírügynökségeknek adott interjúban Aszad elmondta: a politikai átmenet az alkotmány megváltoztatását jelenti, de az átmeneti időszak alatt a jelenlegi alkotmánynak kell érvényben maradnia, és az után kell áttérni az újra, hogy arról a szíriai nép döntött.

Az elnök szerint a szíriai és iraki terrorizmust Törökország, Szaúd-Arábia és nyugati országok, köztük Franciaország és Nagy-Britannia támogatja. Azt mondta, a menekültválságot részben a Szíria elleni nyugati szankciók okozzák. Aszad úgy véli, a legtöbb ország csak a menekültekkel foglalkozik, de nem ez a fő probléma, hanem a terrorizmus, ami ellen nemzetközi szinten kellene küzdeni.

Oroszországnak fialhat a helyreállítás

Az öt éve tartó polgárháború az elnök szerint több mint kétszáz milliárd dollár kárt okozott a szíriai gazdaságban és infrastruktúrában. Az utóbbi helyreállítása hosszú folyamat, de ehhez már most hozzáláttak – mondta. Szerinte sokan visszatérnek az országba, ha látják, hogy kezdenek helyrejönni a dolgok, mert úgy véli, a kivándorlást nem csak a biztonsági helyzet okozza, hanem a nyugati szankciók is. „Sokan biztonságos területekről mentek el az életkörülmények miatt” – mondta.

A helyreállítás Aszad szerint jövedelmező lehet az abban közreműködő vállalatoknak is, különösen, ha ehhez hitelt is biztosítanak országaik. Főleg Oroszország, Kína és Irán részvételére számítanak ebben a folyamatban. „De azt gondolom, sok ország, amely ellenséges Szíriával, és itt elsősorban a nyugati országokra gondolok, az elsők között lesz, akik ideküldik a cégeiket, hogy bekapcsolódjanak” – mondta. Ugyanakkor a „baráti országokat”, főleg Oroszországot részesítik előnyökben.

Lehet alapítani száz pártot is…

A béketárgyalásokkal kapcsolatban Aszad azt mondta: logikátlan és alkotmányellenes lenne az, hogy átmeneti kormány álljon fel, mert nem tisztázott, hogy milyen felhatalmazással irányítanák az országot, és ki felügyelné a munkájukat. „Most van egy népgyűlésünk és egy alkotmányunk, ami a kormány és az állam fölött áll. A megoldás egy nemzeti egységkormány alakítása, amely előkészíti az új alkotmányt” – mondta.

„Számít arra, hogy a következő parlament összetétele sokszínű lesz?” – kérdezte a riporter, mire Aszad visszakérdezett: „Lesznek új színek a szíriai társadalomban?” Azt mondta, lehet alapítani száz pártot is, de az nem jelenti azt, hogy ezek be is jutnak, minden új pártnak bizonyítania kell a polgárok felé. „Ilyen bonyolult körülmények között talán az emberek természetüknél fogva nem akarnak új dolgokat kipróbálni” – morfondírozott az elnök, hozzátéve, hogy ha javul a helyzet, akkor majd több dolog foglalkoztatja a lakosságot, mint a legalapvetőbb életfeltételek.

Ma az emberek legelőször is az életükkel és biztonságukkal vannak elfoglalva, ezután jönnek életkörülményeik, a gyermekeik oktatása és az egészségügyük. Minden más ezután van. Ezért nem számítok valódi és radikális változásra

– jelentette ki Aszad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik