Nagyvilág

“Palmüra visszafoglalása siker a terrorizmussal szemben”

Palmüra visszafoglalása bizonyítja a szíriai kormányerők és szövetségeseik stratégiájának sikerét a terrorizmussal szembeni harcban, ugyanakkor mutatja a Washington vezette katonai koalíció komolytalanságát is – mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap az állami televízióban.

Palmüra történelmi városának mai felszabadítása fontos eredmény, és ismételten bizonyítja a szíriai hadsereg és a szövetségesei által követett stratégia sikerét a terrorizmussal szembeni küzdelemben, ugyanakkor pedig az amerikai koalíció komolytalanságát is

– idézte az állami televízió Aszadot, aki egy Szíriába látogató francia delegációhoz beszélt, ez utóbbinak a tagjai között francia parlamenti képviselők is voltak.

Putyin: az orosz kontingens részt vesz Palmüra aknamentesítésében

Putyin üdvözölte – az idén esedékes ENSZ-főtitkári választáson az esélyesek között számon tartott – bolgár Bokovát abból az alkalomból, hogy a kormányerők felszabadították az ősi várost. Peszkov szerint az orosz elnök és az UNESCO vezetője megállapodtak, hogy az ENSZ szakosított szervezete, valamint Oroszország és Szíria hamarosan megkezdi a Palmürában okozott károk felmérését, és kidolgozza a még nem teljesen elpusztult régészeti emlékek helyreállításának tervét.

Az orosz elnök szóvivője szerint Bokova köszönetet mondott Putyinnak az együttműködésért, és kijelentette, hogy az UNESCO kész a közös munkára.

Putyin a nap folyamán telefonon gratulált Bassár el-Aszad szíriai elnöknek Palmüra felszabadításához, és neki is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az egyedülálló történelmi várost megőrizzék a világkultúra számára.

Az orosz elnök megismételte szíriai partnerének, hogy az orosz fegyveres erők kontingensük nagy részsének kivonása után is “tovább fogják segíteni a szíriai hatóságok terrorizmus elleni harcát, és abban is segítenek, hogy felszabadítsák saját földjüket a szélsőséges csoportoktól” – mondta Peszkov.

Aszad nagyra értékelte az orosz segítségnyújtást, kijelentette: anélkül lehetetlen lett volna olyan sikereket elérni, mint az IÁ által tavaly májusban elfoglalt Palmüra felszabadítása.

Oroszország nem Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatására, hanem “a törvényes szíriai kormány megőrzése” és az ország széthullásának megakadályozása érdekében kezdett katonai akcióba a közel-keleti országban – jelentette ki vasárnap Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az Interfax hírügynökségnek.

Zaharova a hivatalos orosz álláspontot megismételve azzal érvelt, hogy Moszkvát akkor lehetne valamelyik fél támogatásával megvádolni, ha például már 2011-ben vagy 2012-ben csapatokat vezényelt volna a polgárháborúban álló Szíriába.

Megrendült az Iszlám Állam

 

A szíriai hadsereg vasárnap visszafoglalta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől Palmürát – jelentette a szíriai állami média. Az állami televízió a hadsereg közleményére hivatkozva közölte: a kormányerők “átvették a teljes irányítást Palmüra felett”. A katonai kommüniké szerint a település elfoglalása annak a jele, hogy az IÁ megrendült. A Damaszkusztól 205 kilométerre keletre fekvő Palmürát (arab nevén Tadmur) az IÁ 2015 májusában foglalta el. A szíriai kormányerők az orosz légierő és más szövetséges milíciák segítségével március elején indították meg offenzívájukat a város visszafoglalására.

Az orosz légierő 40 repülést hajtott végre Palmüra térségében az elmúlt 24 órában, és 117 célpontra mértek csapást, megölve több mint 80 szélsőségest – közölte a moszkvai védelmi minisztérium vasárnap. Hozzátette, hogy az elmúlt nap során a tűzszünetet tíz alkalommal sértették meg, ugyanakkor a fegyvernyugvást összességében betartják.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az elmúlt nap során 21 csapást mértek az IÁ iraki és szíriai célpontjaira.

Az orosz-amerikai megállapodás alapján február 27-én létrejött, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozata által alátámasztott szíriai tűzszünet nem terjed ki a világszervezet által terrorszervezetnek minősített Iszlám Államra és an-Núszra Frontra.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik