Nagyvilág

Az ENSZ BT elítélte Észak-Koreát, amiért ballisztikus rakétákat lőtt ki

A testület szerint Phenjan veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot.

A BT amerikai kérésre ült össze ezen a napon rendkívüli ülésre, s azon a tizenöt tagország – még a Phenjant általában védeni próbáló Kína is – egyhangúlag elfogadta az elítélő nyilatkozatot.
Ebben a tanács felszólítja az ázsiai országot, hogy a továbbiakban tartózkodjék minden olyan cselekménytől, amely sérti az ENSZ e témában hozott határozatait, és tartsa teljes tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit.

A BT nyilatkozata egy nappal azután született, hogy Észak-Korea két újabb ballisztikus rakétát lőtt ki pénteken, az egyik mintegy 800 kilométer után a Japán-tengerbe esett, a másik a levegőben robbant. Ezt a mostani akciót újabb erőfitogtatásnak tekintik, amellyel Phenjan válaszolni akar arra, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea nemrég megkezdte a térségben a szokásos közös hadgyakorlatát, minden eddiginél több katonát és katonai eszközt vonultatva fel.

Közvetlenül a hadgyakorlat megkezdése előtt Kim Dzsong Un, a kommunista Észak-Korea vezetője megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, egy nappal később pedig bejelentette, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit. Phenjan március 10-én két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe. Egy héttel korábban hat rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki ugyancsak e tenger irányában.

Barack Obama csütörtökön elnöki rendeletet írt alá, amellyel szigorítja a szankciókat Észak-Korea ellen a január 6-i hidrogénbomba-kísérlet és a ballisztikus rakéta február 7-i felbocsátása miatt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik