Nagyvilág

Uniós koordinátor: a terrorizmus muszlimok ezreit is érinti

A terrorizmus minden vallás híveit érinti, köztük sok ezer muszlimot is – húzta alá a terrorizmus európai emléknapjával kapcsolatban pénteken kiadott közleményében Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora.

A belga szakember közölte: az unió a tagországok támogatásával minden eszközt megragad a terrorizmust kiváltó okok megszüntetésére annak érdekében, hogy megelőzze a radikalizálódást és hatékonyan lépjen fel a terrorizmus ellen.

“Részvétünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a mai napon a terrorizmus áldozatainak világszerte. Ez a jelenség minden vallás híveit érinti, beleértve a sok ezer muszlimot is”, emelte ki a koordinátor.

Gilles de Kerchove emlékeztetett, hogy pénteken Európa a 12 évvel ezelőtt, Madrid belvárosában elkövetett robbantásos merényletre emlékezik, amelyben 191 ember halt meg. A koordinátor nyilatkozatában megemlékezett a 2015-ben bekövetkezett párizsi, bejrúti, tunéziai, ankarai, isztanbuli és Afrika számos pontján elkövetett terrortámadások áldozatairól.

Eközben Brüsszelben a terrorizmus elleni küzdelem gyakorlati kérdéseiről tanácskoznak az uniós tagállamok igazságügyi miniszterei.

A miniszterek tanácsának soros elnökségét betöltő Hollandia azt szeretné, hogy jelentős lépések történjenek és konkrét eredményeket sikerüljön elérni a terrorizmus elleni küzdelemben – mondta Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter az ülést megelőzően.

Az igazságügyi minisztereknek várhatóan sikerül politikai megállapodásra jutniuk a terrorizmus elleni küzdelemről szóló irányelvjavaslatról, melynek célja, hogy uniós szintű jogszabályban fektesse le a terrorcselekmények közös, egységes meghatározását, valamint, hogy azonos definíciók alapján büntethetővé tegye az ilyen bűncselekmények előkészítését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik