Nagyvilág

„Iránból nem lesz Jemen” – Teherán nem állítja le rakétaprogramját

interkontinentális ballisztikus rakéta (interkontinentális ballisztikus rakéta)
interkontinentális ballisztikus rakéta (interkontinentális ballisztikus rakéta)

Irán semmilyen körülmények között nem állítja le ballisztikusrakéta-programját, a rakétakísérletek pedig nem sértik a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodást – jelentette ki az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka és az iráni külügyi szóvivő, akiket az állami televízió idézett csütörtökön.

A Forradalmi Gárda soha nem fogadta el az ENSZ rakétakísérletekre vonatkozó határozatait. Mindig készen állunk arra, hogy megvédjük országunkat az agresszoroktól, több indításra kész rakétánk van. Iránból nem lesz Jemen, Irak vagy Szíria

– hangsúlyozta Amir Ali Hadzsizade dandártábornok. A gyakorlaton egyes elindított rakétáinkon 24 robbanófej és egy tonna TNT robbanószer volt. A cionista hatalom (Izrael) az ellenségünk, és nem bízunk az amerikai tisztségviselőkben”, de Irán nem akar háborút indítani.

Rakétáink földalatti tárolókban vannak, hegyek alatt, szerte az országban, és ezek a tárolók még atombombával sem semmisíthetők meg

– jelentette ki.

Komoly rakétaarzenálhoz ragaszkodnak

Az iráni állami média tájékoztatása szerint Teherán kedden és szerdán ballisztikus rakétákat tesztelt, holott az ENSZ Biztonsági Tanácsának januári, a szankció eltörléséről szóló határozata felszólítja Teheránt, hogy semmilyen tevékenységet ne végezzen atomtöltet hordozására alkalmas rakétával. A londoni központú Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének becslése szerint a Forradalmi Gárdának többtucatnyi rövid, illetve közepes hatótávolságú ballisztikus rakétája van, a legtöbb a közel-keleti országok közül.

Irán azt állítja, hogy rakétái csak védelmi célokat szolgálnak, és csak hagyományos robbanófejjel vannak felszerelve, nem nukleárissal. Ezt hangoztatta csütörtökön is az iráni külügyminisztérium szóvivője az IRNA hírügynökség szerint. Hoszein Dzsaberi Anszári szerint a rakétatesztek nem sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal kötött nukleáris megállapodást, amelynek értelmében Teherán vállalta atomprogramjának korlátozását az ellene bevezetett nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe. A külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a rakéták “hagyományos védelmi eszközök”. Hozzátette ugyanakkor, hogy Irán továbbra is tartja magát a nemzetközi kötelezettségeihez.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik