Nagyvilág

A gyerekéleteket se kíméli a ukrajnai háború

Egy csomó iskola került az ukránokat folyamatosan lövő szakadárok kezére Kelet-Ukrajnában, miközben már 49 gyerek halt bele a harcokba.

A legfrissebb adatok szerint eddig 49 gyermek vesztette életét és 138 sérült meg a csaknem két éve tartó kelet-ukrajnai háború miatt Donyeck megyében – hozta nyilvánosságra vasárnap a helyi rendőrség sajtószolgálata. A másik, harcok sújtotta megyéből, Luhanszkból eddig nem közöltek ilyen statisztikát.

Donyeck megye 1198 általános oktatási intézményéből 542 maradt az ukrán erők ellenőrizte területen, a többi a Moszkva által támogatott szakadárok kezén van. Az ukrán fennhatóság alatt lévő iskolákban mintegy 155 ezer gyermek tanul. A front menti övezetben az ukrán hatóságok 13 iskolát kényszerültek bezárni a szakadárok gyakori támadásai miatt – áll a közleményben.

A 2014 áprilisa óta tartó konfliktusban az ENSZ tavaly decemberi adatai szerint több mint 9000-en haltak meg és csaknem 21 ezren szenvedtek sérüléseket, beleértve civileket és katonákat egyaránt.

Nem tartják a szakadárok a tűzszünetet

Kijevi jelentések szerint az elmúlt napokban ismét megsokszorozódtak a szakadárok támadásai, vasárnapra virradóan 37-szer sértették meg a tűzszünetet. A hétvégén összesen 12 katona sebesült meg. Csütörtökön 24 óra alatt 84-szer nyitottak tüzet – amire tavaly augusztus óta nem volt példa -, és minden negyedik esetben nehézfegyverekkel – mondta el vasárnap Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. Aznap egy katona esett el, három sebesült meg.

A szakadárok támadásaikat Donyeck környékére összpontosítják, főként a megyeszékhelytől 80 kilométerre északra fekvő, szakadár kézen lévő Horlivka városának közelében fekvő Zajcevénél folynak súlyos tűzharcok – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik