Nagyvilág

Húsz francia taxis támadt egy sofőrre

A rendőrökkel is összecsaptak. A taxis tüntetések mellett más szektorok dolgozóinak akciói is bénítják Franciaországot.  

A rendőrökkel is összecsaptak az Uber ellen tüntető francia taxisok, a keddi demonstrációkon eddig húsz embert tartóztattak le. Párizsban könnygázt vetettek be, miután taxisofőrök százai zárták el a repülőterekre vezető utakat. Volt, ahol autógumikat gyújtottak meg a tiltakozók.

Fotó: Europress/AFP/Thomas Samson
Fotó: Europress/AFP/Thomas Samson

Az egyik taxisszövetség szóvivője a kormányt hibáztatta azért, hogy nem védte meg a taxisofőröket az új közösségi szolgáltatókkal, köztük az Uberrel szemben. Manuel Valls miniszterelnök viszont elítélte a tüntetéseken tapasztalható erőszakot.

A budapesti Uber-ellenes tüntetésekhez hasonlóan a párizsiak sem szemlélik egyöntetű szimpátiával a tüntetéseket. Sokan a közösségi médiában állnak ki az Uber mellett, az egyik felhasználó például azt írta: „kedves taxisok, Uber-sofőr még soha nem mondta azt nekem, amikor haza akartam menni éjszaka, hogy nem esik az útjába, ahol lakom”.

Fotó: Europress/AFP/ Thomas Samson
Fotó: Europress/AFP/ Thomas Samson

A francia taxisok dühét az is fokozza, hogy a taxizás engedélyhez kötött, az Uber pedig nem. Márpedig a kormány korlátozza a kiadható taxiengedélyek számát, így kialakult egy másodpiac is, ahol akár hatvanmillió forintért cserélnek gazdát az engedélyek.

Lillében a tiltakozó taxisok egy, az Uberhez hasonló közösségi szolgáltató sofőrjére is rátámadtak, húszan rohamozták meg az autóját, amelyet előbb tojásokkal és liszttel dobálták, majd kirángatták a sofőrt, akit ütöttek és keresztüldobták egy szálloda ablakán. A taxisok azt mondták, ő ütött először, de szemtanúk szerint a sofőr egyedül volt húsz ember ellen, semmi esélye nem lett volna.

Az országot kedden nemcsak taxissztrájk bénítja: sztrájkolnak a légi irányítók is. A francia légiközlekedési hatóság még hétfőn azt kérte a légitársaságoktól, hogy a nagyobb fennakadások megelőzése érdekében mondjanak le minden ötödik járatot. Az Air France közölte: minden hosszútávú járatát, valamint a rövid- és középtávú járatok több mint 80 százalékát közlekedtetni fogja, de késések vagy járatkimaradások nem zárhatóak ki.

Utcai tüntetéseket tartanak a tanárok és kórházi dolgozók is, sőt gazdálkodók is, akik nagyobb felvásárlási árakat szeretnének elérni.

A szakszervezetek felhívták Franciaország 5,6 millió közszolgálati dolgozóját, hogy szüntessék be a munkát és tüntessenek a szeptemberben bejelentett munkaügyi reformok ellen. A tanárok magasabb fizetésért és a szeptemberben bevezetendő középiskolai reformok ellen tiltakoznak. (The Guardian, Business Insider)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik