Nagyvilág

Egy amerikai hajó állig felfegyverzett matrózait küldik börtönbe Indiában

A legénység hat brit, három ukrán, 14 észt és 12 indiai állampolgárból állt, akiket ötéves szabadságvesztésre ítéltek.

A Seaman Guard Ohio nevű hajó 35 fős személyzete kérheti, hogy a jogerős döntésig óvadék ellenében továbbra is szabadlábon védekezhessen – közölte Szivakumár ügyész. Az ítéletet a dél-indiai Tuticorin kikötőváros bírósága hétfőn hirdette ki.

A legénység hat brit, három ukrán, 14 észt és 12 indiai állampolgárból állt – tette hozzá az ügyész. A hajót 2013 októberében tartóztatta fel az indiai parti őrség a dél-indiai Tamil Nadu szövetségi állam partjainál, s a legénységet őrizetbe vették, mivel nem tudták igazolni fegyverviselési engedélyük meglétét. Azzal is megvádolták őket, hogy illegálisan hatoltak be India felségvizeire.

A Seaman Guard Ohio kapitánya a nyomozóknak azt mondta, hogy hajótársaságuk fegyveres kíséretet biztosít azoknak a kereskedelmi hajóknak, amelyek átszelik a kalózoktól hemzsegő Indiai-óceánt. A Sierre Leone-ban bejegyzett vízi jármű tulajdonosa az Advan Fort nevű cég, amelynek székhelye az egyesült állambeli Virginia államban van.

India nagyon érzékenyen reagál arra, ha a kereskedelmi hajókon fegyveres őrséget tartanak, azóta, hogy 2012-ben két olasz fegyveres őr lelőtt két indiai halászt, akiket a hajót fenyegető kalózoknak néztek – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik