Nagyvilág

Kevesen mentek el a párizsi megemlékezésre

Hollande néhány ezres közönség előtt mondott beszédet. A hétvégén szélesre tárták kapuikat a franciaországi mecsetek.

Néhány ezren gyűltek össze vasárnap Párizsban, hogy megemlékezzenek az egy évvel ezelőtti terrortámadások áldozatairól. A tavaly januári merényletsorozat a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni fegyveres támadással kezdődött.

A Telegraph megjegyzi: tavaly január 11-én milliós tömeg gyűlt össze a francia fővárosban a merényletek után, a tömegben ott voltak számos állam vezetői is. Most is több tízezres tömegre számítottak, a megemlékezésen Francois Hollande államfő mondott beszédet.

Hollande leleplezett egy tölgyfa tövében elhelyezett emléktáblát, és előadott egy dalt a 72 éves veterán francia rock and roll énekes, Johnny Hallyday is. Ironikus, hogy a Charlie Hebdo nagyon gyakran figurázza ki a francia Elvis Presley-ként is ismert Hallydayt, az egyik karikaturista özvegye visszatetszőnek is nevezte, hogy pont őt léptették fel.

Patricia Correira, akinek 35 éves lányát novemberben a Bataclan koncertteremben ölték meg, személyesen beszélhetett az államfővel a ceremónián. „Találkozni akartam a kormány tagjaival, hogy elmondjam, soha többé nem szabad megengedniük, hogy lemészárolják a gyermekeinket. Hollande úr figyelmesen végighallgatott és azt mondta: akár az ő gyermekei is meghalhattak volna, és nem tudja azt ígérni, hogy nem lesznek soha többé ilyen támadások” – idézte fel Correira.

A Charlie Hebdo szerkesztőségének tagjai azt mondták: úgy érzik, elszigetelődtek és nem biztosak a lap jövőjében. A helyi muszlim vezetők a megemlékezést amiatt bojkottálták, hogy a szatirikus lap kifigurázta Mohamed prófétát, ugyanakkor a franciaországi mecsetek ezen a hétvégén megnyíltak a nem muszlim vallásúak előtt is, hogy a nemzeti egységet hirdessék. A megemlékezés után Hollande maga is meglepetésszerű látogatást tett a legnagyobb párizsi mecsetben, ahol egy csésze tea mellett a barátságról és testvériségről beszélgettek.

Anouar Kbibech, a Muszlim Hit Franciaországi Tanácsának vezetője azt mondta: az évfordulót szeretnék arra felhasználni, hogy megmutassák az iszlám valódi értékeit, és eltávolodjanak azoktól a tévhitektől, amelyek a vallást az erőszakkal és a terrorizmussal kötik össze. (Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik