Nagyvilág

Csak az érett darabokat lopták el a sajttolvajok

Hollandiának újfajta bűncselekményekkel kell szembenéznie, megjelent a sajtbűnőzés. A tolvajok jól ismerik a sajtokat az edámitól a Boerenkaasig, sőt az érésükkel is tisztában vannak.

Sorozatos lopások károsították meg tavaly a holland sajtgyártókat, így közösen készülnek biztonságosabbá tenni a raktáraikat. Az elmúlt évben legalább hat gyártóhoz törtek be, hogy elemeljék a legfinomabb, Boerenkaas márkájú sajtokat. A tolvajokat a zsákmány súlya sem riasztotta el: a híres kerek sajt általában több mint tíz kilogrammot nyom darabonként.

“Soha nem volt gondunk a tavalyi év előtt, amikor hat farmer sajtját lopták el betörők” – mondta Irene van de Voort, a holland Tejtermékgyártók Társaságának elnöke. “Aggaszt a helyzet, és kértük tagjainkat, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket” – tette hozzá.

Mintegy 8,5 tonna, összesen 90 ezer euró értékű (28 millió forint) sajtot loptak el – írta pénteken a Nrc.next holland hírportál. A legnagyobb zsákmányt a dél-hollandiai Hellouw-ból emelték el, ahol több mint 200 sajtkorongnak kelt lába, összesen 26,5 ezer euró (több mint 9 millió forint) értékben. Valamivel nyugatabbra, egy Bergen op Zoom-i farmertől mintegy 150 sajtot loptak el. A tolvajok tudták, melyik sajt az értékes. “Otthagyták az új sajtokat és a már érett készletet vitték el”.

A tolvajok egyelőre ismeretlenek, semmilyen nyomot nem hagytak maguk után. Egy neve elhallgatását kérő rendőr szerint a lopásokat egyedi esetekként kezelik. Onno Boersma, a holland Tejtermékpiaci Szövetség képviselője szerint a sajtokat a tolvajok aligha tudják egészben értékesíteni anélkül, hogy lebuknának. Minden sajtot számozott pecséttel látnak el, hogy pontosan lehessen tudni, honnan származik a termék. A holland sajtágazat ráadásul nem olyan nagy, így rögtök feltűnik, ha valaki a lopott árut akarja eladni – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik