Élet-Stílus

A sajt olyan hatással van az agyra, mint a kokain

A Michigan Egyetem legfrissebb tanulmánya szerint az ízletes ételeknek is vannak függőséget okozó tulajdonságai.

A kutatók 500 embert kértek meg, hogy vegyenek részt két különböző vizsgálatban

Elsőként egy arra vonatkozó kérdőívet kellett kitölteniük az önkénteseket, hogy egy adott skálán mennyire rabjai az ízletes ételeknek.

Ezt követően 35 ételt kellett sorrendbe tenniük és osztályozniuk aszerint, hogy melyik okoz számukra leginkább függőséget, melyiknek tudnak a legkevésbé ellenállni.

Az eredmény senkit nem lepett meg

A listát a pizza vezette, majd következett a csokoládé, a chipsek és a különböző ropogtatni valók, a sajtburger és a sajt – számolt be a PLos ONE folyóirat.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

De tulajdonképpen mi teszi olyan csábítóvá a pizzát?

Az, hogy tele van sajttal. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy minél több a zsír egy élelmiszerben, annál nagyobb függőséget eredményez.

Bár az ételek esetén könnyedén dobálózunk a függőség jelzővel, ez olykor bizony nagy problémát okozhat. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a kábítószerfüggőséggel egyetemben az élelmiszerfüggőség is okozhat durva viselkedésváltozást.

Dr. Neil Barnard neves amerikai orvos bosszút forral a sajt ellen

Véleménye szerint a sajt azért addiktív, mert kazeint tartalmaz, ami kazomorfin formájában bomlik le a szervezetben.

A kazomorfin nyugtató hatást gyakorol az agy opiátreceptoraira, ugyanúgy mint a morfium és a heroin. Tény, hogy mivel a sajt feldolgozás után kerül az asztalunkra, így ez egy hihetetlenül koncentrált forrása a kazomorfinnak. A sajt a tejtermékek krekkje.

– nyilatkozott a szakember.

Most már tudjuk, hogy a sajt egészségtelen és addiktív tulajdonságai vannak, de ez nem jelenti azt, hogy elvonási tüneteink lennének, ha leállnánk vele. Ráadásul mértékkel ajánlott is a fogyasztása, mert csökkenti a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik