Nagyvilág

Netanjahu elítélte Trump arabellenes kijelentéseit, de azért találkozik vele

Benjámin Netanjahu miniszterelnök elítélte Donald Trump amerikai elnökjelölt muzulmánellenes kijelentéseit, de nem mondta le találkozóját a december végén Izraelbe látogató republikánus párti politikussal. Trump a héten kijelentette: egyetlen muszlimot sem szabad beengedni az Egyesült Államokba.

Netanjahu azt mondta, kész találkozni minden Izraelbe látogató amerikai elnökjelölttel mind a republikánus, mind a demokrata pártból. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a politikája nem tükrözi az egyes jelöltek vagy álláspontjuk támogatását, noha kifejezi az Izrael és Amerika közötti erős szövetség fontosságát.

Donald Trump és Benjámin Netanjahu tárgyalását két héttel Trump botrányt keltő kijelentése előtt december 28-ára időzítették. De szerdán a kneszet harminchét, főként ellenzéki, baloldali képviselője aláírt egy petíciót, amely felszólította a kormányfőt, hogy mondja le találkozóját Donald Trumppal.

Mihál Rozin, a tiltakozást szervező baloldali képviselő szerint “miközben a nagyvilágban a vezetők elítélik a republikánus elnökjelölt felháborító és rasszista kijelentését, Netanjahu melegen magához öleli”.

Találkozójuk elfogadhatóvá teszi Trump rasszista megjegyzéseit, ezzel szégyent hoz Izrael demokratikus jellegére, és fájdalmat okoz arab polgárainak, áll a Rozin megfogalmazta petícióban.

Trump és Netanjahu kapcsolata nem új keletű: a 2013-as izraeli választások előtt Donald Trump rövid videó klipben arra szólította fel az izraelieket, hogy szavazzanak Benjámin Netanjahura.

(Washington Post, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik