Nagyvilág

Kell Szíriába a szárazföldi had, de ne legyen keresztyén

Örömében sírna Abu Bakr al-Bagdadi, ha keresztes csapatokat látna a Közel-Keleten, mert igazolva látná az Iszlám Államot. Ezért a HM államtitkára szerint el kell kerülni ezt az opciót, bár szükség lenne új szárazföldi seregekre.

Elég keményeket szólt az InfoRádió Aréna című műsorában Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára: szerinte újabb szárazföldi haderőkre lenne szükség az Iszlám Állam ellen, de nem lenne jó, ha keresztény államok seregei mennének. Az IÁ ugyanis keresztes hódításnak állíthatná be ezt.

Siklósi azzal érvelt, hogy a légicsapások sosem elegendőek egy háború megnyeréséhez. “”Amennyire lehetséges, elkerülendő, hogy ezek nyugati erők legyenek, hiszen, ha ezek nyugati erők, akkor abban a pillanatban adunk az Iszlám Állam radikális iszlamistái kezébe egy olyan ütőkártyát, hogy azt tudják mondani, hogy lám itt ez megint egy keresztény hódítás és fogjon össze az iszlám a keresztények ellen” – mondta az államtitkár.

Szerinte ezért muszlim országok hadseregeinek kéne odamenni rendet tenni. Kiemelte Jordániát, Egyiptomot és Szaúd-Arábiát, bár azt elfelejtette megemlíteni, hogy az utóbbi – a többi gazdag Perzsa-öböl menti olajsejkséghez hasonlóan – marha sok zsoldossal tölti fel a haderejét, amit ezért óvatosan is használ fel (bár Jemenben a szaúdiak nem spórolnak, ha a síiták gyérítéséről van szó). Siklósi elmondta, ezek az új erők az iraki hadsereget, a kurd milíciákat, a síita erőket és a mérsékelt szír ellenzéket erősítenék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik