Nagyvilág

A francia külügyminiszter Aszad csapatait is bevetné az Iszlám Állam ellen

aszad (aszad)
aszad (aszad)

A szíriai rezsim erői is csatlakozhatnának az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista terrorszervezet elleni szövetséghez – vélekedett Laurent Fabius francia külügyminiszter pénteken az RTL rádióban.

Az IÁ ellen kétféle intézkedés lehetséges: a légitámadások és a szárazföldi erők alkalmazása. Ez utóbbiaknak nem a mi katonáinkból, hanem az (ellenzéki) Szabad Szíriai Hadsereg fegyvereseiből, a szunnita arab harcosokból, és – miért is ne? – a rezsim erőiből kellene állniuk, valamint természetesen a kurdokéból

– mondta a miniszter, aki első ízben beszélt arról, hogy Bassár el-Aszád elnök hadserege is csatlakozhatna a dzsihadisták elleni szövetséghez. A szárazföldi műveletek végső célja a nyugati hatalmak és Oroszország által végrehajtott légi csapásokkal együtt az Iszlám Állam teljes megsemmisítése lenne – hangsúlyozta Laurent Fabius.

Csak politikai átmenetként

Az AFP-nek adott nyilatkozatában Laurent Fabius később kifejtette, hogy az Aszad parancsnoksága alatt harcoló szír hadseregnek az IÁ elleni harca (a szövetségen belül) csakis  “politikai átmenet” keretében képzelhető el.

Szükségünk van minden olyan erőnek a szövetségére, amely a terepen akar harcolni az Iszlám Állam ellen, mert a damaszkuszi politikai átmenet sürgős és elengedhetetlen

– tette hozzá a francia diplomácia feje. Az RTL-nek adott interjúban Fabius ismételten kijelentette, hogy a szíriai elnök

nem képviselheti népének jövőjét.

Az elsődleges katonai célpont továbbra is Rakka, a szíriai dzsihadista csoport “erődítménye”, amely ellen az orosz és a francia légierő napok óta intenzív légitámadásokat hajt végre – mondta a miniszter.

Francois Hollande francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában megállapodott, hogy egyeztetik az IÁ elleni légi csapásokat, és erősítik az információcserét. Ezek a csapások nem irányulnak majd az IÁ ellen harcoló lázadókra – jelentette ki a francia elnök az iszlamisták és a damaszkuszi vezetés ellen harcoló mérsékelt lázadókra utalva. Ez utóbbiak gyakran voltak orosz légitámadások célpontjai, amivel Moszkva kiváltotta az Egyesült Államok vezette szövetségesek bírálatát.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik