Élő Nagyvilág

A szír lázadók is leszedtek egy orosz helikoptert

A törökök kedden lelőttek egy orosz gépet a szír határon. Vita van arról még, ki a hibás, de a helyzet pokoli feszült. Élőben követjük az eseményeket.
  • Kedd reggel 9:20-kor a török légierő lelőtte az orosz légierő egyik bombázó vadászgépét. Két verzió létezik: az oroszok szerint a szír légtérben érte a gépet a lövés, a törökök szerint viszont megsértette a repülő az ő légterüket.
  • Az eset a Földközi-tengerhez közeli Latakia tartományban történt, egy levegő-levegő rakétával lőtte le egy török F-16-os a gépet.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök mérges. Súlyos következményekkel fenyegette meg Törökországot, a történteket hátbaszúrásként jellemezte és azzal vádolta a törököket, hogy az Iszlám Állam szövetségesei.
  • Törökország se reagált barátságosan: behívatta az ankarai orosz nagykövetet. Eközben radarképekkel támasztották alá az igazukat, hozzátéve, hogy tízszer szólították fel az orosz gépet, hogy hagyja el a légteret.
  • Törökország NATO-tag, ezért a katonai szövetség magyar idő szerint megbeszélést hívott össze Brüsszelben.
  • Később a mérsékelt szír lázadók bejelentették, hogy egy, a lezuhant bombázó mentésére induló helikoptert is leszedtek Latakia tartományban. A személyzet tíz fős volt és egy fő kivételével túlélte a kényszerleszállást.

Két kép az orosz kreativitásról

Hamar elkészültek az első fantáziadús orosz transzparensek a lelőtt gépről.

Lelőtt orosz gép miattit tüntetés. Ramil Sitdikov/Sputnik
Lelőtt orosz gép miattit tüntetés. Ramil Sitdikov/Sputnik

Itt egy vakus verzió is.

Lelőtt orosz gép miattit tüntetés. Ramil Sitdikov/Sputnik
Lelőtt orosz gép miattit tüntetés. Ramil Sitdikov/Sputnik

Ezekkel zárjuk a mai közvetítésünket, holnap jelentkezünk a friss fejleményekkel, köszönjük figyelmüket!

Videón az orosz helikopter lelövése

Egy amerikai gyártmányú TOW-rakétavetővel lőtték le az orosz katonai helikoptert Szíriában, az elkövető a magát Első Partmenti Hadosztálynak nevező, Latakia tartományban tevékenykedő felkelőcsoport. Videót is közzétettek a lövésekről. Az első miatt kényszerleszállást hajtott végre a gép egy mezőn, majd a második telibe találta. Ekkor már mind a tíz fedélzeten lévő ember elhagyta a helikoptert, állítólag egy ember viszont meghalt. (Foreign Policy)

Az oroszok is megrajzolták a maguk térképét

Térképpel igazolja Oroszország, hogy a repülőjük nem járt török felségterület felett. A védelmi minisztérium által rajzolt térképen piros vonal mutatja az orosz, kék a török gépek útvonalát, és az alig látható rózsaszínes, szaggatott vonal az államhatár. Eszerint épp csak, de a török gépek átrepültek Szíriába.

Nem kommunikálnak többé az oroszok a törög hadsereggel

Kiadott egy közleményt az orosz védelmi minisztérium, közölve, hogy nem folytatják a katonai egyeztetéseket Törökországgal a szíriai hadműveletekről. Szergej Rudszkoj altábornagy pedig azt mondta az orosz állami tévében, hogy megerősítik a légvédelmüket és minden olyan célpontot, ami veszélyt jelent rájuk nézve, megsemmisítenek. Latakia tartományba is még több fegyvert telepítenek. (BBC)

Nem lesz orosz-török gázháború

Berat Albayrak török energiaügyi miniszter szerint az orosz gép lelövése miatt nem állnak le az orosz gázszállítások. Ez márpedig mindkét felet érzékenyen érintené: a Gazprom csak egy országnak ad el több földgázt, mint Törökországnak. (BBC)

Helikopterről lőtték ki az orosz katonát

Az egyik mentőhelikopteren lévő orosz katona volt az, aki meghalt a mentőakció közben. Az orosz vezérkar megismételte a felkelők verzióját arról, hogy a földről lőtték le az egyik ernyővel ereszkedő, katapultált pilótát. A szír felkelők arra a helikopterre is tüzet nyitottak, egy ember a Mi-8-ason életét vesztette, a gép semleges területre szállt le. A helikopter maradék személyzetét kimenekítették. Az oroszok szerint amúgy a bombázójukat lelövő török vadászgépek megsértették a szír légteret. (Guardian)

Megöltek egy orosz katonát Szíriában

Úgy tűnik, az oroszok mindent elkövetnek, hogy a lelőtt gép roncsait és a meghalt (vagy még életben lévő) pilótákat visszaszerezzék. A mentőakció közben meghalt egy orosz katona a hadsereg szerint. Az egész akció kemény dió lesz, mivel az oroszok olyan térségbe próbálnak benyomulni, amit hetek óta bombáznak, így nem fogják őket a felkelők kedvesen fogadni. (BBC)

A NATO a törököknek hisz

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár összefoglalta, mit beszéltek a tagállamok az orosz-török csörtéről. Szerinte a török verzió hiteles, az orosz gép berepült a török légtérbe. Hozzátette, Moszkva és Ankara között zajlik a párbeszéd a történtekről, de a NATO és Oroszország között nem. Nyugalomra intett és a helyzet eszkalálódásától óvott. (BBC)

Az egyik pilóta biztosan halott

Az orosz fél elismerte, hogy az egyik pilótájuk biztosan meghalt. A hadseregtől jött információ ellentmond a törökök mondandójának,  miszerint mindkét pilóta életben van, és próbálják őket visszaszerezni a felkelőktől. Azonban nemrég pont a türkmének egyik főnöke mutogatta az ejtőernyők alkatrészeit, miközben bizonygatta, hogy lelőtték a katapultált katonákat.

A múlt héten már behívatták az orosz követet

Obama említette, hogy az orosz katonai műveletek túl közel zajlanak a török határhoz, és a Hürriyet című lap is ezt erősítette meg. Eszerint múlt csütörtökön bekérették az orosz nagykövetet és katonai attasét, mert az orosz műveletek fenyegetik a határ biztonságát. Közölték az oroszokkal, hogy kőkeményen válaszolnak bármilyen határsértésre.

A törökök aztis közölték, hogy a térségben, ahol most lelőtték a gépet, nincsenek pozíciói az Iszlám Államnak (sőt az al-Kaida barátjának, az al-Nuszra Frontnak sem), és sok civil türkmént is megölnek az orosz légicsapások. Emiatt egy csomó civil menekül az amúgy is zsúfolt török menekülttáborokba.

Obama: rossz ellenséget támad a muszka

Barack Obama amerikai elnök épp Francois Hollande-dal, francia kollégájával tárgyal Washingtonban, mondott is sokat, erőset.

Először az orosz légicsapásokat ekézték együtt, amik a brutális szír rezsimet erősítik, nem az Iszlám Államot gyengítik. A konkrét esetről nem akart részleteket mondani, de szerinte Törökországnak, mint minden más államnak megvan a joga, hogy megvédje a határait. Fontos még az eszkaláció megelőzése, és hogy a törökök és oroszok tárgyaljanak.

Obama szerint az a fő gond az orosz műveletekkel, hogy túl közel zajlanak a török határhoz (ami miatt a törökök már többször figyelmeztették az oroszokat) és hogy a mérsékelt ellenzék ellen intézik őket. “Ha Oroszország a Daesh és az Iszlám Állam ellen fordítja az energiáit, ezek a konfliktusok vagy potenciális hibák vagy eszkalációk kevésbé valószínűen fordulnának elő” – tette hozzá. (BBC)

Levelet kapott az ENSZ

Halit Cevik török ENSZ-nagykövet levelet juttatott el az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Ebben a török fél leírja az incidenst, miszerint két orosz repülő szállt a török légtérbe, majd összesen tízszeri figyelmeztetés után az egyik elhagyta azt, a másik nem. Amelyik maradt, azt lelőtték a török F-16-osok, majd az már szír területen zuhant le.

A Reuters szerint eközben Ban Kimun ENSZ-főtitkár kiadta a szokásos se íze-se bűze nyilatkozatát arról, mennyire aggódik.

Összeült a NATO

Megkezdődött a NATO rendkívüli tanácskozása Brüsszelben a vadászbombázó ügyében. A rendkívüli tanácskozást Törökország kérésére hívták össze.

Egy névtelen NATO-illetékes közölte: a tervezetthez képest mintegy félórás késéssel ült össze a szervezet tanácsa. Ankara szerint a Szu-24-es orosz vadászbombázó megsértette a török légteret, és figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést. Moszkva vitatja ezt, és azt mondja, hogy a gépet a szíriai légtérben lőtték le.

 

A BUX-ot is meglegyintette a katonai affér

Csökkent a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, ami 23 396,87 ponton zárt kedden. A jelen élő közvetítés szempontjából az igazán fontos infó persze az, hogy a nap hangulatát meghatározta az orosz-török-szír konfliktus, aminek hatására adták a részvényeket.

Nem javította a hangulatot az sem, hogy a washingtoni külügyminisztérium a megnövekedett terrorveszély miatt az utazással kapcsolatos kockázatokról szóló globális figyelmeztetést tett közzé az amerikaiak számára. (MTI)

Lefújták az oroszok a világháborút

Moszkva nem tesz katonai válaszlépést Törökországgal szemben az orosz repülőgép lelövése miatt, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek “elkerülhetetlen következményei” lesznek – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában. (MTI)

Másodpercek, csak másodpercek

Egy amerikai tisztviselő szerint úgy tűnik, az orosz gép csak másodpercekre sérthette meg a török légteret. Ez azonban megtorpedózná azt a török mantrát, hogy a Szu-24-esnek tízszer is szóltak, szálldosna már arrébb. (Guardian)

A törökök szerint élnek az orosz pilóták

Egy török tisztviselő szerint nem igaz, hogy meghaltak a lelőtt orosz bombázó pilótái, mindketten életben vannak. A török kormányzati ember azt mondta, azon dolgoznak, hogy a pilótákat elengedjék a felkelők. Pont a felkelők közölték korábban fotókkal is alátámasztva, hogy a pilótákat ők ölték meg, még a katapultálás után, ejtőernyőzés közben. (Reuters)

Megpróbálták felvenni a kapcsolatot a törökökkel

Olyan milicistákat bombázott az orosz gép, akik az észak-kaukázusi régióból érkeztek Szíriába harcolni – közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint hiába próbálta a gép és a személyzet felvenni a kapcsolatot a török légi irányítással, ez sikertelen maradt. A minisztérium közölte, dolgoznak a válaszon a törököknek.

Eközben amúgy megszólalt az abszolút Putyin-párti csecsen vezér, Ramzan Kadirov, aki szerint meg fogják bánni a törökök a viselkedésüket. Merthogy aki folyton barátságról és együttműködésről papol, az nem tehet ilyesmit. (Guardian, BBC)

Túlélte a helikopter személyzete

Jelenleg úgy tűnik, két rakétatalálat érte a lezuhant orosz repülő miatt felszállt, majd szintén eltalált orosz helikoptert. Az első után kényszerleszállást hajtott végre, majd miután mind a tíz, fedélzeten tartózkodó ember elhagyta, eltalálták még egyszer és felrobbant. A Szabad Szíriai Hadsereg vállalta a helikopter leszedését. Őket tartják a mérsékelt felkelőcsoportnak, de őket is ugyanúgy támadja kezdetektől fogva az orosz légierő, így gyakorlatilag hadban állnak a Bassár el-Aszadot támogató Oroszországgal. (MTI)

Beleszaladt a késbe az AFP

Néha a nagyok is nagyot tévednek. Miközben friss képek után kutakodtunk, az AFP fotóügynökség egy elég közeli képét találtuk meg, amin egy égő, zuhanó vadászgép látható. Aztán az AFP később közölte, ők az Ihlas News Agency nevű hírügynökségtől szerezték be a fényképet, és van egy kis bökkenő:

hogy a kép nem arról, nem ott és nem akkor készült, amiről, ahol és amikor korábban az AFP állította.

Amúgy elképesztő vizuális megoldást talált ki a francia hírügynökség a baki elhárítására:

== MANDATORY KILL == MANDATORY KILL == MANDATORY KILL
== MANDATORY KILL == MANDATORY KILL == MANDATORY KILL

Orosz-török, két örök ellenség

Hiába választja el egy bazi nagy hegylánc (Kaukázus) és egy tágas tenger (a Fekete) Törökországot és Oroszországot, mindig is szerettek háborúzni. Az Oszmán Birodalom meggyengülésével a cári Oroszország évszázadokon át tört be a hatalmi vákuumba, például ők segítettek kiverni Bulgáriából a törököket. Aztán az első világháborúban a törökök visszavágni terveztek, amikor a tengerről lőni kezdték Szevasztopolt, de az oroszok nyomultak végül be török területre (az örmény felkelők segítségével). Végül az összeomló török hadsereg a gyorsabb orosz összeomlás miatt menekült meg. A következő nagy szembenállás a kubai rakétaválság idején volt, amikor az amerikaiak Törökországba telepítettek rakétákat (mire válaszul az oroszok Kubába), de végül mindkét fél visszavonta az arzenált.

Az amerikaiak a török verzió mellett

Steve Warren tábornok, az amerikaiak vezette szíriai légiháború szóvivője megerősítette, hogy az orosz gépre tízszer is rászóltak a törökök, mielőtt rálőttek. Azt még ők is nyomozzák, hogy merre járhatott épp a lövéskor az orosz gép. (BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik