Élő Nagyvilág

A szír lázadók is leszedtek egy orosz helikoptert

A törökök kedden lelőttek egy orosz gépet a szír határon. Vita van arról még, ki a hibás, de a helyzet pokoli feszült. Élőben követjük az eseményeket.
  • Kedd reggel 9:20-kor a török légierő lelőtte az orosz légierő egyik bombázó vadászgépét. Két verzió létezik: az oroszok szerint a szír légtérben érte a gépet a lövés, a törökök szerint viszont megsértette a repülő az ő légterüket.
  • Az eset a Földközi-tengerhez közeli Latakia tartományban történt, egy levegő-levegő rakétával lőtte le egy török F-16-os a gépet.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök mérges. Súlyos következményekkel fenyegette meg Törökországot, a történteket hátbaszúrásként jellemezte és azzal vádolta a törököket, hogy az Iszlám Állam szövetségesei.
  • Törökország se reagált barátságosan: behívatta az ankarai orosz nagykövetet. Eközben radarképekkel támasztották alá az igazukat, hozzátéve, hogy tízszer szólították fel az orosz gépet, hogy hagyja el a légteret.
  • Törökország NATO-tag, ezért a katonai szövetség magyar idő szerint megbeszélést hívott össze Brüsszelben.
  • Később a mérsékelt szír lázadók bejelentették, hogy egy, a lezuhant bombázó mentésére induló helikoptert is leszedtek Latakia tartományban. A személyzet tíz fős volt és egy fő kivételével túlélte a kényszerleszállást.

Viszlát, török turizmus!

Nagyot koppanhat Törökország, ha beváltják az oroszok a fenyegetéseiket, és leállítják a turistáikat. Ugyanis 2012-es adatok szerint az oroszoktól jön a második legtöbb látogató a németek után, a britek előtt.

És a folyamat már el is kezdődött: a Natali Tours nevű orosz iroda már fel is függesztette a törökországi nyaralások értékesítését. Vlagyimir Putyin orosz elnök november 8-i rendeletére utalnak, ami az orosz polgárok biztonságát segíti elő.

Szergej Lavrov törölte a török utat

Egy orosz már nem fog nyaralni Törökországban: Szergej Lavrov külügyminiszter törölte tervezett utazását. Szerdán utazott volna, de most Szocsiban azt tanácsolta az oroszoknak, ne utazzanak Törökországba, ott ugyanakkora a terrorfenyegetettség, mint Egyiptomban (ahol egy hónapja az Iszlám Állam elpusztított egy orosz utasszállítót).

Szóval kik ezek a türkmének?

Ezek a türkmének nem Türkménbasi fiai, hanem a 11. század óta a mai Északnyugat-Szíria területén élő török eredetű nép. Másfél és 3 és fél millió közé teszik a számukat. A jelenlegi polgárháborús káoszban egy tízezres haderőt képezett ki belőlük Törökország, az egységet 2012-ben állították fel. A szír kormányerők és az Iszlám Állam hadereje ellen küzdenek.

Az ő szerepük ugye az, hogy állításuk szerint ők lőtték agyon az orosz bombázó két katapultált pilótáját. (BBC)

Egy újabb orosz szólt be

Alekszej Puskov a következő orosz potentát, aki odaszólt a törököknek. Azt írta a Twitterén, Ankara nem mérlegelte tettének következményeit, amik nagyon súlyosak lesznek. (Guardian)

Nem, nincs ott az Iszlám Állam

A szír polgárháború Wikipedia-oldaláról elérhető egy elég részletes és már-már folyamatosan frissülő térkép a szír polgárháborúról. Egy szép fekete karikával jelöltük be a lezuhant gép közelítő helyét, és ezen látható, hogy a térséget a világoszölddel jelölt mérsékelt ellenzéki erők ellenőrzik. (A pirosak Aszad szír elnök kormányerői, a sárgák a kurdok, a feketék az Iszlám Állam, a szürkék az al-Nuszra Front.)

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Megkezdődtek a tüntetések

Mindkét érintett országban tüntetések kezdődtek a gép lelövése miatt. Az isztambuli orosz konzulátus előtt az AFP fotója szerint idősebb férfiak egy csoportja tüntetett gondosan elkészített transzparensekkel. Törökország moszkvai képviselete előtt az AP képén egy szál 20 év körüli szürke lány réved a távolba egy kézzel írt táblával. (BBC)

Jöhetnek az orosz szankciók?

Diplomáciai és gazdasági szankciók jöhetnek Törökország ellen – jósolt egyet Szergej Zsigarjov, az orosz parlament védelmi bizottságának alelnöke a moszkvai Dozsgy független tévécsatornának. Szerinte mivel az orosz Szu-24-es vadászbombázó Szíriában zuhant le, szinte biztos, hogy nem török terület felett repült. Szerinte mégha meg is sértette a török légteret, nem jelentett fenyegetést. Az egyik szankció az lehet, hogy nem engedik az orosz turistákat a török tengerpartra. (Hvg.hu)

Türkmének lőhették agyon a pilótákat

A török Dogan hírügynökség szerint a türkmén kisebbség milíciája lőtte agyon az orosz pilótákat. A gép kilövése után két pilóta katapultált, a türkmén parancsnokok rájuk utalhattak. Közölték, a holttestek is náluk vannak. Készült egy véres videó is, amin a testek láthatóak. A türkmének mondatait egyelőre senki sem erősítette meg. (Guardian)

Tusk: tessék hideg fejjel gondolkodni!

“Ebben a veszélyes pillanatban az orosz repülő lelövése után mindenkinek higgadtnak és nyugodtnak kell maradni” – írta ki a Twitterre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Lelőhették az orosz mentőhelikoptert is

Meg nem erősítetthírek keringenek arról, hogy valakik lelőtték azt az orosz helikoptert, ami a lezuhant vadászgép roncsaihoz tartott. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint még nem világos, technikai hiba vagy támadás miatt zuhant-e le a helikopter. (Guardian)

Itt a videó a mentőhelikopterről:

Milyen gép a SZU 24, amit lelőttek a törökök?

A Fencer kódjelű gép a szovjetek legfontosabb vadászbombázója volt a 70-es 80-as években. Legnagyobb szolgálatot a birodalom számára amúgy sikertelen afganisztáni beavatkozás során tette. A frontbombázó gépet 1200 példányban gyártották, számunkra is ismerős lehet, hiszen számos szovjet Fencer állomásozott hazánkban. Az idő bőven eljárt felette, ám a típust váltó SZU 34-es későn készült el, annak első komoly bevetése gyakorlatilag a most zajló szíriai beavatkozás. A 24-esek kezdenek kikopni a volt Varsói Szerződés országaiból, ám Ukrajnában sűrűn használták a felkelők ellen, amíg szabad volt a légtér használat az ukrán légierőnek. Ez a felvétel is egy, a frontra tartó SZU 24-est csípett el még 2014-ben.

A legnagyobb számban természetesen az oroszoknak van Fencerből. Nincs is más géptípus, amelyből annyi lenne az orosz légierő kötelékében, mint a SZU 24-esből. A mai napig 344 darab állt állandó szolgálatban és további 120 gép tartalékként állomásozik. A típussal az év eleji orosz keménykedések során is előszeretettel zavarták meg a más légterét az oroszok. Itt épp a USS Ross csatahajó legénysége csípte el a Krím közelében, a nemzetközi légtérben csavargó Fencert.

Török kormány: az elnök veje lett az energiaügyi miniszter

Megalakult az új török kormány, aminek energiaügyi minisztere Recep Tayyip Erdogan államfő veje, Berat Albayrak lett. Ahmet Davutoglu kormányfő, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke kedden mutatta be kormányát.

A miniszterelnök-helyettesnek kinevezett Mehmet Simsek lesz a gazdaság felelőse – mondta egy vezető kormányzati képviselő kedden a Reutersnek. Az egykori pénzügyminiszterben Törökország stabilitásának alapkövét látják a befektetők. Az új kabinetben több, a köztársasági elnökhöz közel álló személy is helyet kapott.

A kora nyári parlamenti választások után nem sikerült kormányt alakítani, a koalíciós tárgyalások kudarcba fulladtak. Az AKP a november 1-én megrendezett parlamenti választásokon visszaszerezte június 7-én elvesztett abszolút többséget a törvényhozásban. (MTI)

A török kormányfőből kijött a harcias janicsár

Ahmet Davutoglu szerint Törökország csak megvédte a saját területét. “Szeretnénk, ha a nemzetközi közösség tudná, hogy készek vagyunk minden áldozatra, ha a polgáraink élete és határaink biztonsága veszélyben forog” – mondta a török miniszterelnök. Nem fogadják el ennek megfelelően az állításokat, amik ezt tagadnák. Megismételte, a világnak tisztában kell lennie azzal, hogy aki több figyelmeztetés ellenére nem hagyja el a török légteret, az ellen intézkedéseket hoznak. (Guardian)

Véletlen Nógrádi? Aligha

Minden rendes ember követi ilyenkor Nógrádi György biztonságpolitikai professzor úr szakértését, és a rajongói sem maradtak adósak a kontenttel. Pár perce került ki a rajongói oldalra egy híradós videó ezzel a szöveggel:

“Az Iszlám Állam terrorszervezet célja, az hogy lehetetlenné tegye az őshonos európaiak és a bejött migránsok együttélését.”

Kemény szavak egy kis orosz elnöktől

Erős mondatok Vlagyimir Vlagyimirovics Putyintól:

“”Azt akarják, hogy a NATO az ISIS-t szolgálja? Értem, hogy minden államnak megvannak a maga regionális érdekei, és ezt mindig tiszteletben tartottuk, de sohasem fogjuk megengedni a bűncselekménynek azt a fajtáját, ami ma történt meg. És természetesen reméljük, hogy a nemzetközi közösség megtalálja az erőt magában, hogy összeálljon és a közös ellenség ellen küzdjön.”

(Guardian)

Putyin: török F-16-os szedte le a gépet

Az orosz repülőgépet egy török F-16-os vadászgép lőtte le levegő-levegő rakétával – közölte keddi nyilatkozatában Vlagyimir Putyin orosz elnök. “Sohasem fogunk ilyen atrocitásokat tolerálni” – tette hozzá az orosz elnök. Azzal vádolta meg a törököket, hogy az Iszlám Állam szövetségesei. Putyin szerint a gép négy kilométerre repült a határtól, de a szír oldalon, így egyértelmű a törökök vétkessége.

Putyin: terroristák szövetségesei lőtték le a gépet

A történteknek komoly következményei lesznek a török-orosz viszonyra nézve – mondta sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint a gép lelövése hátbaszúrás volt, amit terroristák szövetségesei hajtottak végre. Szerinte a gép 4 kilométerre volt Szíria belsejében, amikor lelőtték.

Lázadók lőhették le a katapultált orosz pilótát

Mint arról korábban beszámoltunk, felkelők egy videofelvételt juttattak el a Reutershez, melyen állítólag a török légierő által lelőtt orosz gép egyik pilótája látható, mozdulatlanul fekve a földön. A gép személyzete katapultált.

Dzsahíd Ahmad, a Parti Brigád nevű csoport szóvivője megerősítette az AP hírügynökségnek, hogy a két pilóta a katapultálás után ejtőernyővel próbált meg földet érni a kormányerők kezén lévő területen, de a csoport fegyveresei által leadott lövések eltalálták őket. Az egyik pilóta már holtan ért földet, a másik sorsa egyelőre ismeretlen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik