Nagyvilág

Az új lengyel kormány máris be akart tiltani egy színdarabot

A kulturális miniszter szerint a rendezés „vét a társadalmi együttélés szabályai ellen”.

Lengyelország új kormánya néhány nappal a hivatalba lépése után meg akarta akadályozni Elfride Jelinek A halál és a lányka című drámájának bemutatóját a wroclawi Lengyel Színházban – tudósít az MTI. A lengyel sajtó szerint azért, mert a színdarabban szexuális cselekmény zajlik a színpadon. A darab egy anya és lánya konfliktusáról, az elnyomásról, testi, lelki és szexuális erőszakról szól.

A kulturális miniszter, Piotr Glinski azt mondta: a dráma rendezése vét a társadalmi együttélés szabályai ellen. Az ügyben megszólalt Wroclaw érsekségének szóvivője is, aki azt mondta: „a művészet szabadsága nem határtalan” és tiszteletben kell tartani az emberek méltóságát.

A szombat esti premiert mégis megtartották, bár a rendőrség információi szerint húsz tiltakozó megpróbálta megakadályozni a bejutást a színházba. Néhányat közülük letartóztattak.

A wroclawi színház vezetője, Krysztof Mieszkowski a kulturális miniszter lemondását követelte, szerinte amit Glinski tett, az példa nélküli cenzúrakísérlet. Ráadásul a TVP állami televízió ezek után fel is függesztette egy riporterét, aki a miniszterrel vasárnap készített interjúban bíráló kérdést tett fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik