Külföld
People stand with the French national flag as they arrive to observe a minute of silence on November 16, 2015 in front of the Le Carillon cafe in Paris, to pay tribute to victims of the attacks claimed by Islamic State which killed at least 129 people and left more than 350 injured on November 13. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

Párizs: a csehek szerint bukott az EU-s menekültpolitika

24.hu
24.hu

2015. 11. 16. 14:31

Európa szeptember 11-ének nevezték a cseh és szlovák lapok a párizsi terrort, és több újság az elhibázott migrációs politikát állította célkeresztbe. A németek eddigi ideológiája is nagy csapást szenvedett péntek 13-án.
Korábban a témában:

A párizsi merényletek azt bizonyítják, hogy Európa migrációs politikájával önként vonul a bitófa alá – írta hétfőn a Mladá Fronta Dnes cseh napilap.

“A párizsi bombák és lövöldözések ereje olyan, hogy Európa szeptember 11-évé válhatnak, amik átírják a fejlődést. A bevándorlók – az újak és a régiek – veszélyesek lehetnek, és az Európai Unió megengedő politikája velük szemben naiv” – írta a legnagyobb példányszámú cseh napilap. Európa úgy fogad be nagyszámú bevándorlót, hogy nem tudja, valójában kik ők, és honnan jönnek.

A lap szerint a párizsi merényletek igazi katonai támadások voltak. Míg a világ az Iszlám Állam sivatagi részeit bombázza, az a háborút áthelyezte a Nyugat városaiba, és ott támadja ellenségeit.

A Lidové Noviny érthetetlennek minősíti Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének kijelentését, miszerint az EU nem kíván változtatni migrációs politikáján. “Ezt az unió nem gondolhatja komolyan, illetve csak akkor, ha saját megsemmisítésén dolgozik” – írta a konzervatív napilap. “Minden életképes szervezet legtermészetesebb reakciója az önvédelem, tehát a migránsok ellenőrizetlen beáramlásának véget kell vetni. Ha ezt nem teszi meg a mostani hatalom, akkor megteszi a következő, éspedig sokkal határozottabban” – írja az újság.

A baloldali Právo szerint a merényletek nagy csapást jelentenek Németország menekültpolitikájára, ami ideológiai okokból nem képes különbséget tenni a menekültek és a terroristák között. Ennek ellenére higgadtságra van szükség, és nem szabad megengedni, hogy a merényletek bármelyik oldalon szélsőséges magatartáshoz vezessenek.

“Amit eddig csak sejthettünk, pénteken, tizenharmadikán a párizsi utcákon bebizonyosodott, Európa hadban áll az Iszlám Állammal” – írta Ez a háború minket is megváltoztat című hétfői kommentárjában a pozsonyi Hospodárské Noviny (HN). A szlovák gazdasági-közéleti lap szerint a francia titkosszolgálatok csődöt mondtak, de igazából más lehetőségük nem is volt, hiszen kapacitásaik nem teszik lehetővé azt, hogy minden muszlim fanatikust megfigyelés alatt tartsanak. A HN kommentátora megjegyzi: ez azt jelenti, hogy az a feltevés, hogy további véres merényletekre kerülhet sor Franciaországban, nem kérdés, hanem biztos tény.

A párizsi események ráirányították a figyelmet arra, hogy hazug illúzió az abszolút biztonság érzetében ringatni magunkat, de arra is rámutattak, hogy az iszlamista terroristáknak csak gyenge háttértámogatásuk van Franciaországban, mivel a merényletek “sokkal rosszabbul is végződhettek volna” – állapította meg a pozsonyi liberális Sme. A támadás megmutatta a terroristák gyengeségét című cikk írója szerint a merényletek forgatókönyve úgy is alakulhatott volna, hogy a terroristák túszokat ejtenek, követeléseket vonultatnak fel, ami többnapos, véres, véget nem érő túszdrámához vezetett volna, megosztva a társadalmat, és amiből “a Le Pen-féle, a Kreml által finanszírozott ultrajobb” jött volna ki jól – szemléz az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.