Nagyvilág

Párizs: a csehek szerint bukott az EU-s menekültpolitika

Európa szeptember 11-ének nevezték a cseh és szlovák lapok a párizsi terrort, és több újság az elhibázott migrációs politikát állította célkeresztbe. A németek eddigi ideológiája is nagy csapást szenvedett péntek 13-án.

A párizsi merényletek azt bizonyítják, hogy Európa migrációs politikájával önként vonul a bitófa alá – írta hétfőn a Mladá Fronta Dnes cseh napilap.

“A párizsi bombák és lövöldözések ereje olyan, hogy Európa szeptember 11-évé válhatnak, amik átírják a fejlődést. A bevándorlók – az újak és a régiek – veszélyesek lehetnek, és az Európai Unió megengedő politikája velük szemben naiv” – írta a legnagyobb példányszámú cseh napilap. Európa úgy fogad be nagyszámú bevándorlót, hogy nem tudja, valójában kik ők, és honnan jönnek.

A lap szerint a párizsi merényletek igazi katonai támadások voltak. Míg a világ az Iszlám Állam sivatagi részeit bombázza, az a háborút áthelyezte a Nyugat városaiba, és ott támadja ellenségeit.

A Lidové Noviny érthetetlennek minősíti Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének kijelentését, miszerint az EU nem kíván változtatni migrációs politikáján. “Ezt az unió nem gondolhatja komolyan, illetve csak akkor, ha saját megsemmisítésén dolgozik” – írta a konzervatív napilap. “Minden életképes szervezet legtermészetesebb reakciója az önvédelem, tehát a migránsok ellenőrizetlen beáramlásának véget kell vetni. Ha ezt nem teszi meg a mostani hatalom, akkor megteszi a következő, éspedig sokkal határozottabban” – írja az újság.

A baloldali Právo szerint a merényletek nagy csapást jelentenek Németország menekültpolitikájára, ami ideológiai okokból nem képes különbséget tenni a menekültek és a terroristák között. Ennek ellenére higgadtságra van szükség, és nem szabad megengedni, hogy a merényletek bármelyik oldalon szélsőséges magatartáshoz vezessenek.

“Amit eddig csak sejthettünk, pénteken, tizenharmadikán a párizsi utcákon bebizonyosodott, Európa hadban áll az Iszlám Állammal” – írta Ez a háború minket is megváltoztat című hétfői kommentárjában a pozsonyi Hospodárské Noviny (HN). A szlovák gazdasági-közéleti lap szerint a francia titkosszolgálatok csődöt mondtak, de igazából más lehetőségük nem is volt, hiszen kapacitásaik nem teszik lehetővé azt, hogy minden muszlim fanatikust megfigyelés alatt tartsanak. A HN kommentátora megjegyzi: ez azt jelenti, hogy az a feltevés, hogy további véres merényletekre kerülhet sor Franciaországban, nem kérdés, hanem biztos tény.

A párizsi események ráirányították a figyelmet arra, hogy hazug illúzió az abszolút biztonság érzetében ringatni magunkat, de arra is rámutattak, hogy az iszlamista terroristáknak csak gyenge háttértámogatásuk van Franciaországban, mivel a merényletek “sokkal rosszabbul is végződhettek volna” – állapította meg a pozsonyi liberális Sme. A támadás megmutatta a terroristák gyengeségét című cikk írója szerint a merényletek forgatókönyve úgy is alakulhatott volna, hogy a terroristák túszokat ejtenek, követeléseket vonultatnak fel, ami többnapos, véres, véget nem érő túszdrámához vezetett volna, megosztva a társadalmat, és amiből “a Le Pen-féle, a Kreml által finanszírozott ultrajobb” jött volna ki jól – szemléz az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik