Nagyvilág

Közös „hadgyakorlatot” tartottak az oroszok és az amerikaiak

A Pentagon szerint túlzás hadgyakorlatról beszélni, próbarepülést hajtottak végre két géppel.

Közös hadgyakorlatot tartott az amerikai és orosz légierő kedden, melynek során kidolgozták az eljárásrendet arra az esetre, ha veszélyesen megközelítenék egymás harci gépeit – mondta Andrej Kartapolov vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának parancsnoka. Az amerikai védelmi minisztérium túlzásnak minősítette, hogy közös hadgyakorlatról lett volna szó, azt mondták: próbarepülést tartottak egy-egy amerikai és orosz gép részvételével, hogy a múlt hónapban elfogadott biztonsági eljárást teszteljék.

Mindenesetre az oroszok bejelentése szerint a kidolgozott eljárásrend lehetővé teszi az amerikai légi hadműveletek katari központja, valamint a Latakia tartományban állomásozó orosz légi irányítás információcseréjét. A próbarepülés során egy külön erre a célra kijelölt zónában a legkisebb veszélyetelen távolságra, három tengeri mérföldre közelítették meg egymást a gépek. A pilóták előre egyeztetett csatornán kapcsolatba léptek, angol és orosz nyelven tájékoztatták egymást repülési adataikról.

Kartapolov bejelentette, hogy az orosz parancsnokság az izraeli légierővel is együttműködik, állandó, közvetlen kapcsolatot és információcserét tartanak fenn, hogy kölcsönösen figyelmeztessék egymást a szíriai légtérben tervezett bevetésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik