Nagyvilág

Azt mondták antiszemita, pedig csak Orbánt dicsérte

Szalonképtelen lett az Európában szalonképtelen szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártban.

Az MTI írta meg, hogy kizárta soraiból az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) parlamenti képviselőjét, aki a Facebookon támogatóan szólt hozzá egy antiszemita megnyilatkozáshoz. Susanne Winter a közösségi portálon kommentált egy hozzászólást, amely szerint a zsidók az egész világon “problémát jelentenek”.

A képviselőnő – egy mosoly kíséretében – azt írta:

A számból vette ki a szót.

A jobboldali-populista FPÖ közleményben jelentette be a képviselő kizárását, mondván, „átlépte a megengedett határt”. A párt felszólította Wintert, hogy távozzék képviselői helyéről.

Susanne Winter olvasatában viszont egészen más történt. Szerinte nem tett mást, mint megosztotta Facebook-oldalán a Der Spiegel cikkét, amely szerint a magyar kormányfő a menekültválságért elsősorban Soros Györgyöt teszi felelőssé. Először ehhez szólt hozzá az osztrák törvényhozó.

Gratulálok Orbán Viktornak! Végre egy európai politikus, aki kimondta. Orbán élvezi teljes támogatásomat!!! Csak így tovább!!!

Erre érkezett a hozzászólás, amely szerint világszerte a cionista pénzes zsidók okozzák a bajt, az Egyesült Államok most így akar leszámolni gazdasági vetélytársával, Európával. Winter erre reagált úgy, hogy a hozzászóló a szájából vette ki a szót, ő sok mindent nem írhat le, de mindig örül a bátor, független embereknek.

Pártja elhatárolódása után a képviselőnő már arra hivatkozott, hogy félreértették. Ő ugyanis csak az Orbánról szóló cikket dicsérte, nem a zsidóellenes bejegyzést. Susanne Winter Facebook-oldalán azt írta, hogy mindig is elítélte az antiszemitizmust, a szellemi és a fizikai erőszakot. 

Az MTI szerint Susanne Winternek ugyanakkor nem ez az első ilyen botránya. 2009 januárjában azért állt bíróság elé, mert az iszlám hívőket sértő kijelentéseket tett, amelyeket az ügyészség uszításnak és becsmérlésnek minősített.

Hétfőn Kósa Lajos azt mondta, több amerikai milliárdos is egy véleményen lehet Soros Györggyel, aki szerint az uniónak több menekültet kellene befogadnia és anyagilag is támogatnia kellene őket. A Fidesz frakcióvezetője az állami hírcsatorna esti műsorában azt mondta, Magyarország erre nem áll készen.

Kósa azt elismerte, hogy a mostani menekülthullám elindulása mögött nem egyetlen ember áll, az sokrétű folyamatok eredménye, de Soros György azzal, hogy a kérdésben megszólalt, felvállalta a véleményét, és nem tudni, miért áll érdekében “Európa szétverése”.

Bogár László viszont tudta. Szerinte az Egyesült Államok “fegyverként” használja a bevándorlókat Európa ellen, mivel veszélyeztetve érzi világhatalmi pozícióját az utóbbi időben kialakult eurázsiai együttműködés miatt. A főleg az Echo TV-ben szereplő közgazdász szintén az M1-en beszélt arról, hogy Európa, Oroszország és Kína együttműködése sérti Amerika érdekeit.

Mint korábban megírtuk, a magyar kormányfő csak azért nem találkozott szeptemberben az Európában szalonképtelen szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével, mert a Fidesz pártcsaládjához tartozó Néppártból (ÖVP) megüzenték, ebben az esetben Reinhold Mitterlehner alkancellár nem találkozik Orbánnal.

g

Ajánlott videó

Olvasói sztorik