Közélet

Most szalonképtelen, de Orbán szerint övé a jövő

Csak azért nem találkozott az osztrák szélsőjobb vezérével, mert megzsarolta az alkancellár.

A magyar miniszterelnök miután körülrajzolta, szerinte milyennek is kellene lennie a magyarok leendő kormányfőjének, már a leendő osztrák kancellárt is sejteni véli. A magyar kormányfő szívesen is találkozott volna vele, nagyon akarta azt, mégsem lett belőle semmi. A VS.hu osztrák forrásai szerint Orbán Viktor szeptember 25-i bécsi útja előtt egy nappal értesítették vendéglátóit, hogy a magyar kormányfő az Európában szalonképtelen szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével is találkozni fog. Ez kiverte a biztosítékot a Fidesz pártcsaládjához tartozó Néppártban (ÖVP), megüzenték, ebben az esetben Reinhold Mitterlehner alkancellár nem találkozik Orbánnal, aki végül meghátrált.

A VS.hu egy névtelen magyar kormányzati informátora szerint Orbán úgy látja, hogy az FPÖ tartósan meghatározó politikai erő lesz Ausztriában, Strachének pedig jó esélye van arra, hogy ő legyen a kancellár, így már most érdemes jó viszonyt kialakítani vele. A magyar kormányfő erősen hisz abban, hogy akár már középtávon is olyan politikusok sora kerülhet vezető pozíciókba Európában, akik a menekültkérdésről és más ügyekről hasonlóan vélekednek, mint ő, és a többi tagállam hozzáállása is a magyaréhoz hasonló irányba változik majd. A VS.hu egyik forrása szerint a kormányfő szívesen látná magát az Európai Néppárt elnökeként is.

Mint korábban megírtuk, az osztrák szélsőjobb vezére is megdicsérte a minap Orbán Viktort. A Magyar Nemzetnek Heinz-Christian Strache saját pártjáról azt mondta, hogy a népszerűség szüli a nácizást és csak rágalom, hogy közel állnak neonáci csoportokhoz. A pártvezér méltatta a magyar kormányt, szerinte csak Magyarország tartotta be a nemzetközi egyezményekből, szerződésekből eredő kötelezettségeit menekültügyben.

Az osztrák szélsőjobbnak semmilyen kapcsolata nincs a Jobbikkal – mondta az FPÖ-vezér, aki szívesen találkozott volna Orbán Viktorral, sajnálatosnak nevezte, hogy még nem részesült ebben az örömben.

Az InfoRádió Aréna című műsorában Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője szintén arról beszélt, hogy a közelgő választások miatt több országban is változhat a politikusok véleménye. Példaként ő is az osztrákokat hozta.

Azt látom, hogy különféle országokban, többek között Németországban és a szomszédunkban, Ausztriában egyre többen mondják azt, hogy Orbán Viktornak igaza van. Ez érdekes, mert egy idő múlva ez visszahat az elitre. A politikai vezetőség középtávon nem engedheti meg magának, hogy teljesen szembemenjen a közvéleménnyel. Van egy nagyon fontos tényező: jövőre választások lesznek Németországban és Franciaországban. Ez azt jelenti, hogy ez az eltolódás a közvéleményben erősebb lesz, és egy menekültellenes álláspont alakul ki. Mindketten tudják, hogy cselekedniük kell, mert a közvélemény elsöpri őket”.

 

Szerinte a folyamat abból is látható, hogy Németországban most először van a CDU-nak egy jobboldali, konzervatív ellenzéke.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik