Külföld
The Ghost Writer
Year : 2010 - UK / France
Director : Roman Polanski
Roman Polanski, 
Shooting picture
Photo: Guy Ferrandis.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.

Visszautasították Polanski kiadatását

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 10. 30. 14:30

A döntés nem jogerős. A lengyel kormánypárt vezetője, Jarosław Kaczyński azt mondta: nem fognak kivételezni a világhírű rendezővel.

A krakkói bíróság elutasította az Egyesült Államok kérelmét Roman Polanski filmrendező kiadatására, akit azzal vádolnak, hogy 1977-ben egy akkor 13 éves, kiskorú lánnyal közösült. Az ítélet nem jogerős, az ügyészek fellebbezhetnek – írja a Guardian.

Az Oscar-díjas rendező akkor 42 napot ült le, majd kiengedték és Franciaországba utazott. Polanskinak francia-lengyel kettős állampolgársága van, a francia törvények szerint pedig nem lehetne átadni más országnak. Ugyanakkor, miután Lengyelországba ment forgatni, a lengyel igazságszolgáltatás elindította az eljárást az ott érvényes törvények szerint.

Februárban már bíróság elé kellett állnia Lengyelországban, akkor viszont nem sikerült határozatot hozni az ügyében, a bíróság időt kért, hogy értékelje a rendező ügyvédei által benyújtott dokumentumokat.

Az amerikai körözés alapján 2009-ben Svájcban is őrizetbe vették Polanskit, házi őrizetben volt egy évig, majd az ottani hatóságok úgy döntöttek, nem adják ki.

Ha a legutóbbi, krakkói bírósági döntés ellen sikerrel fellebbeznek, a lengyel igazságügyi miniszter hozhatja meg a végső döntést a rendező kiadatásáról. A frissen hatalomra jutott kormánypárt, a Jog és Igazságosság első embere, Jarosław Kaczyński úgy nyilatkozott: Polanskinak nem jár külön elbánás. A pártelnök szerint voltak, akik felvetették, hogy meg kellene óvni a felelősségre vonástól, mert kiváló és világhírű filmkészítő, de ezt a hozzáállást egyértelműen elutasítják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.