Nagyvilág

Túszejtési ügyben vizsgálják a volt román államfőt

Basescut a nemrég elhunyt Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt alapítója jelentette fel hat éve. Azt állította, az államfő és Vasile Blaga akkori belügyminiszter elsikkasztott 4 millió dollárt a feltételezett – ám hivatalosan soha meg nem erősített – 12 millió dolláros váltságdíjból, amelyet a román állam a feljelentő szerint kifizetett a túszok kiszabadításáért.

2005 tavaszán két hónapon keresztül az Irakban elrabolt román újságírók és iraki kísérőjük sorsáért aggódott Románia. A túszokat végül ismeretlen körülmények között szabadon engedték, de az ügy részleteit a román hatóságok titkosították. Basescu az ügy újranyitása kapcsán azt mondta, nem fedheti fel a nyilvánosság előtt a történet részleteit, és a titkosítását sem állt jogában feloldani.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a három éve ejtett ügyet csak azért akarja újranyitni az ügyészség, mert Basescunak elnöki mandátuma idején mentelmi joga volt, és esetében nem tudták jogszerűen lezárni az aktát. Basescu neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt tíz évben, és ebből hét esetben még vizsgálódik az illetékes vádhatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik