Nagyvilág

Szíriai rendezés: bizakodó Amerika, kritikus oroszok

A bécsi értekezlet nyomán John Kerry úgy látja: ígéretesen alakul a diplomáciai helyzet. Szergej Lavrov tagadta, hogy Aszadot akarnák hatalomban tartani.

Végre ígéretesen alakul a Szíriával kapcsolatos diplomáciai helyzet a válság megoldására összehívott bécsi értekezletnek köszönhetően – mondta az amerikai külügyminiszter, orosz kollégájával közös péntek esti sajtótájékoztatóján.

John Kerry szerint a bécsi értekezlet egy új, mindeddig a legígéretesebb folyamat kezdetét jelzi, mert a jövőre koncentráltak és nem a polgárháború okaira. A résztvevők megállapodtak, hogy az ENSZ segítségével kidolgozzák az általános tűzszünet feltételeit, ezzel párhuzamosan foglalkoznak a politikai rendezéssel.

Az összes résztvevő, köztük Irán és Szaúd-Arábia is ígéretet tett arra, hogy támogatja a független és világi Szíriát, az ország intézményeinek fenntartását, az összes szíriai jogainak megvédését és az Iszlám Állam terroristái elleni küzdelmet.

Szergej Lavrov hangsúlyozta: Bassár el-Aszad jövőjéről a szíriaiaknak kell dönteniük. Az orosz külügyminiszter tagadta, hogy országa ragaszkodna az elnök hatalomban tartásához. „Moszkva a külföldi beavatkozást ellenzi” – jelentette ki.

Bírálta Amerikát, amiért a szír kormány és az ENSZ felhatalmazása nélkül döntött úgy, hogy katonákat küld Szíriába. Oroszország változatlanul amellett van, hogy a terrorizmus elleni küzdelmet a nemzetközi jog keretei között folytassák – mondta. Hozzátette ugyanakkor: az amerikai katonák megjelenése a harctéren még fontosabbá teszi, hogy Oroszország és az Egyesült Államok fegyveres erői együttműködjenek egymással.

A tervezett tűzszünetről azt mondta: az egyetlen terrorista szervezetre sem vonatkozhat. Az értekezlet résztvevői megállapodtak, hogy összevetik listáikat ezekről a szervezetekről – zárta mondandóját Szergej Lavrov.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik