Nagyvilág

Bezuhant a migránsok száma Horvátországban

Ha tíz napig ilyen ütemben csökken a migránsok száma, fellélegezhet a horvát menekültellátó-rendszer. Jön a tél, ugye.

Az elmúlt néhány napban csökkent a Horvátországba érkező migránsok száma, sokkal kevesebb menekült érkezett, mint a hét végén, amikor napi tízezer felett volt a számuk – mondta Domagoj Džigumović rendőrszóvivő szerdán. A hatóságok továbbra is készenlétben állnak Nyugat-Európába tartó újabb tízezer fős tömeg fogadására.

Džigumović szerint csak akkor lehet majd a migránsok számának csökkenéséről beszélni, ha az elmúlt napok tendenciája legalább tíz napig folytatódik. A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb határ lezárása óta 269 906 bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Kedden 5700 migráns érkezett az országba, szerdán 9-ig pedig újabb 2700 fő, akik továbbra is főleg Bapska körzetében lépték át a határt.

Egyes hírek szerint november 2-tól a migránsokat a kelet-szlavóniai Tovarnikból többé nem az opatovaci sátortáborba szállítják, hanem egyenesen Bródba (Slavonski Brodba), a téliesített tranzitközpontba. Ez két szárnyból áll majd, és ötezer-ötezer főt lesz képes befogadni. Míg az egyik szárnyban elszállásolják az embereket és ellátást kapnak, addig a másik szárnyat kitakarítják, és előkészítik a következő ötezer fő fogadására.

A bródi tranzitközpontot Siniša Varga egészségügyi miniszter is meglátogatta, aki elmondta: a táborban hat vagy nyolc orvossal és egészségügyi dolgozóval működő ügyeleti sátor is helyet kap. Hozzátette, a migránsok egészségügyi ellátása eddig 2 millió kunájába (84 millió forintjába) került a horvát államnak – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik