Nagyvilág

A horvát belügyminiszternek a  szlovén kerítés sem tetszik

Ranko Ostojic elítélte a szlovén határzár megépítésének lehetőségét, és Görögországot nevezte meg az ellenőrizetlen migrációs hullám felelőseként.

A belügyminiszter a Delo című szlovén napilapnak adott interjújában hétfőn hangsúlyozta, hogy mind Horvátország, mind Szlovénia csupán áldozat, és nem felelős a migrációs válságért. Mindemellett Ostojic úgy véli: Ljubljana nem korlátozhatja az általa naponta fogadható menekültek számát napi 2500-ra, miközben Horvátországba 10 ezren érkeznek naponta.

Amíg Angela Merkel német kancellár azt az üzenetet küldi, hogy nem zárja le határait a migránsok előtt, Magyarország pedig kerítéssel védi sajátját, Horvátországnak nem marad más választása, mint hogy Szlovénia felé irányítsa a bevándorlókat

– hangsúlyozta.

Csak a felüket tudják fogadni

A miniszter megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint Zágráb a napi bevándorlóáradat felét tudja csak ellátni területén, a másik felét tovább kell szállítania. Ezért szerinte felesleges létszámkorlátozást bevezetnie Szlovéniának, vagy a schengeni szabályzatnak megfelelően regisztrálni a migránsokat, amikor világos, hogy Görögországban kell megoldani a problémát.

Ostojic visszautasította azokat a szlovén vádakat, hogy Horvátország nem európai módon bánik az illegális bevándorlókkal, és a hideg folyóba terelte őket. Néhány nappal ezelőtt a szlovén kormány hőkamerás felvételekkel próbálta alátámasztani állítását, hogy a horvát hatóságok a Szutla határfolyóhoz irányították a migránsokat, hogy azok a határátkelő helyett a zöldhatáron és a folyó vizén keresztül jussanak át illegálisan Szlovéniába.

A miniszter ezt propagandának nevezte, majd hozzátette: a horvát hatóságok egyszer sem léptek fel erőszakosan a bevándorlókkal szemben az elmúlt másfél hónapban, miközben több mint 200 ezren haladtak át az országon.

Együtt kell megvédeni a macedón-görög határt

Ostojic arra is reagált, hogy Szlovénia kerítést építene horvátországi határszakaszán. Erre Borut Pahor szlovén államfő utalt a hét végén, arra az esetre, ha  Horvátország – mint fogalmazott – korlátozás nélkül szállítja a menekülteket a szlovén határhoz.

Rendben van, építsenek kerítést, de ha nem készek rá, hogy lőjenek is az emberekre, az nem fogja megállítani őket

– mondta a belügyminiszter, majd hozzáfűzte: a sor élére fog állni, és ha valaki valakire lőni akarnak, az ő legyen.

Ha Görögország és az uniós határellenőrzési ügynökség (Frontex) nem képes arra, hogy megakadályozza a menedékkérők beáramlását Törökországból, együtt kell megvédeni a macedón-görög határt – vélekedett.

Görögország 400 repülőgéppel, 6 fregattal és a legerősebb parti őrséggel rendelkezik a Földközi-tengeren, ezért a problémát a legjobb volna a görög-török határon kezelni – szögezte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik