Nagyvilág

Többférjűség oldhatja meg 30 millió agglegény életét

Kinaiak(960x640).jpg (Array)
Kinaiak(960x640).jpg (Array)
Egyre nagyobb gond Kínában, hogy csomóan csak fiúgyereket akarnak. Az évtizedekre visszanyúló trendnek lassan meglesz a böjtje: egyre kevesebb nő jut egyre több férfire. No de végre itt a megoldás, a nejmegosztás!

Kína nagy problémákkal küzd. Az egy dolog, hogy időről időre zuhan egy nagyot a tőzsde, és évek óta mindenki attól retteg, hogy kidurran – mit kidurran, felrobban! – az ingatlanlufi. De van itt egy óriási gond még: a nemek aránya.

Kínában 1979 óta szigorú egykerendszer van, csak nagyon kivételes esetben vállalhatnak egynél több gyereket a párok, mindezt a túlnépesedés miatt lépte meg anno az állampárt. Meg is lett az eredmény, már nem nő fenntarthatatlan ütemben a lakosság, sőt éppen kezd elöregedni. De sokkal rosszabb, hogy az átlagos kínaiak mindent elkövetnek azért, hogy inkább fiú legyen az első és egyetlen gyerek – írja a New York Times szakblogja.

Három magyarországnyi agglegény

Ez vezetett odáig, hogy 2020-ra 30 millió agglegény, azaz guanggun kolbászolhat Kínában. Ennek oka hogy minden 100 kislányra születik 117 kisfiú. Borúlátóak Kínában is, nem úgy, mint Hszie Zuosi, a Csöcsingi Pénzügyi és Gazdasági Egyetem professzora: szerinte meg kéne engedni, hogy egy nőnek több férje legyen.

Alapvetően a szegényebb rétegekre gondolt a prof, szerinte úgyis nekik lehet abból gondjuk, ha nem lesz utóduk, aki gondoskodna róluk idős korukban (mivel Kínában kb. csak az állami alkalmazottak számíthatnak nyugdíjra). A megoldás tehát egyszerű: míg a gazdagabbak könnyen csábítanak el egy asszonyt maguk mellé, a szegényebbeknek össze kell fogni, és akár ketten is osztozhatnak egy nejen. Hszie szerint

ez nem csak az én őrült ötletem. Néhány eldugott, szegény helyen a testvérek már házasodnak ugyanazzal a nővel, és teljes és boldog életet élnek.

A hagyományok ellenére az internet kiakadt Hszie ötletére, sokan azzal kritizálták őt, hogy közgazdasági egységként kezeli az embereket. Azóta Hszie leszedte az eredeti blogbejegyzését, de kitett egy másikat arról, mennyire nincs igazuk a kritikusoknak. Szerinte a bírálói önzők, nem praktikusak és képmutatók, és folyamatosan zaklatják telefonon. Pedig ő csak 30 millió agglegényen akart segíteni. Ahogy mondta:

Ha nem tudtok megoldást találni, ami nem sérti a hagyományos morált, akkor miért kritizáltok engem a hagyományos erkölcs megsértéséért? Ti az egy férfi, egy nő pár pártján álltok. De a ti moralitásotok 30 millió guanggunhoz fog vezetni, akiknek nem lesz reményük feleséget találni. Ez a ti úgynevezett erkölcsösségetek?

Persze a feministáknak Kínában is megvan a – teljesen jogos – válaszuk a kérdésre. Szerintük a 30 millió agglegény feletti siránkozás helyett azon kéne gondolkozni, hány millió kislányt abortáltak, hogy ezek a későbbi agglegények megszülethessenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik