Nagyvilág

Egy amerikai, egy orosz, egy török és egy szaúdi beszélget

Összeültek pénteken a négy állam külügyminiszterei, hogy politikai megoldást keressenek a szíriai konfliktusra. Most sem kerültek közelebb egymáshoz az álláspontok.

Nem került közelebb a négy éve tartó szíriai konfliktus megoldása azután sem, hogy pénteken négyoldalú találkozót tartott az Egyesült Államok, Oroszország, Törökország és Szaúd-Arábia. Az említett országok külügyminiszterei azért ültek össze, hogy politikai megoldást találjanak a polgárháborúra, ugyanakkor alapvető ellentét húzódik az amerikaiak és az oroszok között már Bassár el-Aszad szír elnök sorsát illetően is.

A három hete elkezdődött orosz beavatkozás megállította a lázadók előretörését Aszad erőivel szemben, noha több lázadó csoportot az amerikaiak és szövetségeseik támogattak. Oroszország visszautasította az Aszad távozására vonatkozó nyugati követeléseket, mondván, Szíria vezetőjéről csak a szír emberek dönthetnek választásokon. Aszad támogatását Vlagyimir Putyin is egyértelművé tette azzal, hogy fogadta őt a héten Moszkvában.

John Kerry amerikai külügyminiszter ugyanakkor csütörtökön Németországban arról beszélt, hogy Aszad a legnagyobb akadálya annak, hogy pontot tegyenek a káosz végére, amely miatt eddig mintegy négymillió ember volt kénytelen elhagyni a közel-keleti országot. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője viszont épp Aszadot nevezte a megoldás kulcsának és arról beszélt, hogy a mérsékelt ellenzék és a szélsőséges csoportok közt nem lehet különbséget tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik