Külföld

Arizona illegálisan próbálta becsempészni a kivégzéshez használt mérget

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 10. 23. 16:07

Bajban vannak az amerikai államok, mióta az európai cégek megtagadták a tiopentál-nátrium szállítását.

Arizona állam illegálisan próbált meg kivégzéshez használt méreginjekcióhoz jutni, de szövetségi ügynökök megakadályozták a szer behozatalát – derült ki az Associated Press hírügynökség által megszerzett dokumentumokból. A tiopentál-nátriumot jelenleg egyetlen olyan cég sem gyártja, amely rendelkezik a szövetségi élelmiszer- és gyógyszeregészségügyi hivatal engedélyével, Arizona viszont a tengerentúlról megpróbálta beszerezni a szert. 27 ezer dollár értékben vásároltak a méreganyagból, amit a British Airways járatával hoztak egészen a phoenixi repülőtérig, ott viszont a szövetségiek lefoglalták az egészet.

Nemcsak Arizonának, más államoknak is nehézségeik támadtak a kivégzéseknél használt méreganyagok beszerzéséve, miután az európai gyártók megtagadták, hogy erre a célra méreganyagot szállítsanak. Egyes államok megváltoztatták a felhasznált méreg összetételét, mások felfüggesztették a kivégzéseket, amíg nem születik más megállapodás.

Korábban Nebraska állam próbálkozott azzal, hogy Indiából hozzon be tiopentál-nátriumot, a szövetségi gyógyszeregészségügyi hivatal viszont ezt megtiltotta. Ohio állam levélben fordult engedélyért a hivatalhoz, hogy engedélyezzék számára a szer behozatalát, Texas állam pedig azt közölte, hogy nekik már van engedélyük az importhoz, de azt egyelőre nem közölték, hogy valóban vásároltak-e a méreganyagból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.