Nagyvilág

Orbán az ENSZ-ben: nincs menekültválság

Ahogy várható volt, Orbán Viktor globális menekültkvótákat javasolt, na meg azt, hogy meg kell oldani a küldő országok gondjait, és akkor nincs migrációs probléma. Még az ENSZ-főtitkárt is megsürgette.

Zajlik az ENSZ közgyűlése New Yorkban, sokan mondtak sokfélét, most Orbán Viktor magyar kormányfőn volt a sor szerda este. Ahogy várható volt, a menekültkrízis volt a beszéde középpontjában. Orbán erősen kezdett: közölte, hogy nincs is menekültválság. Szerinte ami zajlik, az egy tömeges migrációs mozgalom, gazdasági bevándorlók, menekültek, menedékkérők és külföldi harcosok is érkeznek Európába ellenőrizetlenül.

Szerinte nincs egyetértés a migránsok számát illetően, de a magyar kormány álláspontja szerint korlátlan az emberek utánpótlása. Jönnek az emberek Szíriából, Irakból, Pakisztánból, Afganisztánból és mostmár a szubszaharai Afrikából is. Szerinte ezt Európa nem képes önmagában elviselni, “ha nem lesz változás a jelenlegi trendekben, Európát destabilizálják” – mondta a kormányfő.

Ezért sürgette az ENSZ-főtitkárt, hogy kezdeményezzen egyeztetéseket világszinten e teher elosztásáról. És ekkor ledobta a kvótabombát: a világ minden fejlett és jelentős országának ki kell vennie a részét a menekültek elosztásából. A következő mondatot szó szerint idézzük:

Őszintén szánjuk azokat az embereket, akik úgy döntöttek, hogy elhagyják az otthonukat.

Szerinte az otthoni rossz kormányzás áldozatai ezek az emberek, na meg a háborúknak, amik rossz nemzetközi döntések eredményei, illetve az embercsempészeknek. Szerinte erkölcsi kötelességünk visszaadni ezeknek az embereknek az otthonukat és országukat. Az nem lehet cél, hogy európai élettel kecsegtessük őket.

Zárásul Orbán Viktor kijelentette: ő bizony egy keresztény országból érkezik, és a keresztényi hozzáállás nem ismer muszlimellenességet. Az iszlám nem felelős a tömeges bevándorlásért, ezért arra kér mindenkit, a muszlimellenes kijelentéseknek vessenek együtt gátat. Végül a múlt héten elfogadott Fenntartható Fejlődési Célokra célozva azt mondta:

A migrációnak rendezettnek, biztonságosnak, szabályozottnak és felelősnek kell lennie.

Közben Ban Ki Mun

A támasz nélküli milliókkal való szolidaritásra és globális párbeszédre szólított fel a migrációs válságról tartott ENSZ-konferencián Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára szerdán. Ban beszédében arra szólította fel az ülésen részt vevő 70 ország képviselőit, hogy “kreatívan, részvéttel és bátran” szálljanak szembe a helyzettel. Óva intett attól, hogy az európai migrációs válság közepette az érintettek falakat építsenek és kihasználják a bevándorlással kapcsolatos félelmeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik