Nagyvilág

2015-ben senki sem mássza meg a Mt. Everestet

everest(210x140).jpg (Array)
everest(210x140).jpg (Array)
Kuriki Nobukazu japán hegymászónak túl mély volt a hó, visszafordult a csúcs előtt. Az április földrengés óta senki sem tudta megmászni a hegyet, ez volt az utolsó remény.

Feladta a küzdelmet Kuriki Nobukazu japán hegymászó, aki elsőként hódította volna meg a Mount Everestet a 16 halálos áldozatot követelő áprilisi földrengés óta. Ezzel idén – évtizedek óta először – senki nem mászott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára.

A 33 éves alpinista vasárnap reggel Facebook-oldalán közölte, hogy noha már 7700 méter fölött járt, a nagy hó miatt kénytelen volt a visszafordulás mellett dönteni. “Minden erőmet összeszedtem, de túlságosan lassan haladtam előre a mély, nagyon mély hóban. Beláttam, hogy ha folytatom, nem leszek képes élve visszajönni, ezért a leereszkedés mellett döntöttem” – írta.

Kuriki, aki már megmászta hat kontinens legmagasabb hegycsúcsát, ötödször próbálkozott a 8848 méteres Mount Everest, azaz Csomolungma meghódításával. Kuriki, akinek kilenc ujja lefagyott egy, a Mount Everest meghódítására tett korábbi kísérlete közben, oxigénpalack nélkül akart feljutni a csúcsra.

Mostani kudarca azt is jelent, hogy évtizedek óta először megmászatlan marad egy évben a csúcs. A tragédia sújtotta tavaszi szezonban egyetlen hegymászónak, egy kínai nőnek sikerült feljutnia a csúcsra, de az ő teljesítményét vitatják, mert a szabályok ellenére helikoptert használt az alaptábor fölötti magasságokban is.

A nepáli hatóságok lefújták a tavaszi mászószezont, mivel április 25-én erős földrengés rázta meg a Himaláját, és a rengés keltette lavina elpusztította a nepáli oldalon lévő alaptábor jó részét, maga alá temetve 16 serpát. Az őszi szezon hagyományosan nehezebbnek számít, és a legtöbb alpinista kerüli is az időszakot. A japán hegymászó kudarca rosszul érinti a nepáli hatóságokat is, amik abban bíztak, hogy Kuriki sikere segít talpra állítani az ország idegenforgalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik