Sport

Csúcsot támad az Everest magányos magyarja

mounteverest (mount everest, )
mounteverest (mount everest, )

Klein Dávid az időjárástól és az Everesten lévő külföldiektől függően a hét végén első oxigénpalack nélkül mászó magyarként felérhet a világ tetejére.

Május 14-én Klein Dávid az alaptáborból (5100 m) reggel 7:30 és 15:10 között, remek menetidővel felért az előretolt alaptáborba (6400 m). Az átmeneti táborig (5700 m) gyakorlatilag meg sem állt, és a középmorénán is szuper tempót diktált magának.

Másnap, május 15-én feljebb ment az 1-es táborba (7100 m), és bízik a hétvégi csúcstámadás lehetőségében, bár ez más, a hegyen lévő expedícióktól, főleg egy kínai csoport terveitől is függ.

“Lehet, hogy a kínaiak kihasználják a 18-a körül nyíló ablakot, de az is lehet, hogy nem… Ha akklimatizációs kör, akkor hurrá, akklimatizálódtunk még egy kicsit… Jó hideg van idefent…”  – Klein Dávid sem tudja még, hogy lesz-e lehetősége most hétvégén a csúcstámadásra, vagy a 7000 m feletti tartózkodás végül csak magashegyi akklimatizációját javítja.

Klein Dávid a mostani mászás előtt már három akklimatizációs “kört” tett meg, és jó erőben érzi magát. Az Annapurna-expedícióban történt halálesetről értesülve részvétét fejezte ki.

Részvétnyilvánítás az Everestről

„A Magyar Annapurna Expedíciót ért tragikus balesetről – Horváth Tibor haláláról – egy műholdas telefonbeszélgetésből értesültem, miközben az Északi-nyeregben táboroztam, 7000 méteren. Mélységesen elszomorított a tőlem földrajzilag közel lezajlott baleset híre. Tibor és csapattársai voltak az utolsó magyarok, akikkel Edina és én találkoztunk, Kathmanduban együtt iszogattunk, beszélgettünk terveinkről. Nyugodjék békében!” – Klein Dávid

Ajánlott videó

Olvasói sztorik