Nagyvilág

Amerika cáfolja, hogy új típusú atomtölteteket telepítene Németországba

Ez már csak azért sem lehetséges, mert az említett fegyvertípus sorozatgyártása még el sem kezdődött.

Az Egyesült Államok határozottan cáfolta, hogy atomtölteteket telepített volna Németországba. Az amerikai atombiztonsági hivatal szóvivője, Shelley Laver szerint ez már csak azért sem történhetett meg, mert a sajtóban emlegetett B61-12 típusú atomtöltetek sorozatgyártása 2020-nál hamarabb el sem kezdődik.

Kedden a ZDF német közszolgálati televízió adott hírt arról, hogy értesülései szerint húsz ilyen atombombát vinne az Egyesült Államok a Büchel légitámaszpontra, hogy modernizálja ottani nukleáris alkotmányát, noha a német törvényhozás még 2010-ben eldöntötte, hogy kivonják az országban állomásoztatott amerikai atomfegyvereket.

A ZDF értesüléseire az oroszok is reagáltak, Putyin szóvivője azt közölte, hogy válaszként Oroszország nukleáris töltet célba uttatására képes rakétarendszereket telepíthet a Lengyelországgal határos kalinyingrádi exklávéba.

Az MTI idézi Hans M. Kristensen nukleárisfegyver-szakértőt is, aki szerint az Egyesült Államok jelenleg 180 hadászati atomfegyvert állomásoztat Európában, Németország mellett Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik